Αγρότες φτάνουν με τα τρακτέρ τους μέχρι το κέντρο των Βρυξελλών…. Εκατοντάδες αγροτικά οχήματα κάνουν παρέλαση στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Συνοικίας, λίγο πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 27.

Ζητούν να χαλαρώσουν οι κοινοτικοί περιβαλλοντικοί κανόνες και να προστατευτούν από τα αυξανόμενα κόστη και τις φθηνές εισαγωγές.

Για να αποφύγει την κλιμάκωση της κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει έναν ελιγμό. Η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν προτείνει να περιοριστούν οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία και να χαλαρώσουν ορισμένοι «πράσινοι» κανόνες.

Οι αγρότες όμως αρνούνται να φύγουν από τα μπλόκα.

Στην κεντρική αγορά του Παρισιού οι αγρότες της Γαλλίας

Στην Γαλλία οι αγρότες έφτασαν με τα τρακτέρ τους μέχρι την κεντρική αγορά του Παρισιού. Εκεί τους περίμεναν αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν δεκάδες συλλήψεις και κατάσχεσαν τα αγροτικά τους οχήματα.

«Οι αγρότες δεν είναι εγκληματίες, δεν επιτίθενται στους αστυνομικούς και τις αρχές και τους έχουμε δώσει σαφείς οδηγίες: μην μπείτε στο Παρίσι, μην μπλοκάρετε την αγορά στη Ρανζίς, μην μπλοκάρετε τα αεροδρόμια», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανάν.

Σε όλη την χώρα οι κινητοποιήσεις εντείνονται και τα μπλόκα των αγροτών πληθαίνουν

Στα «κάγκελα» και οι αγρότες σε Ιταλία και Γερμανία

Ιταλία

Στον χορό των κινητοποιήσεων και οι αγρότες στην Ιταλία που βγήκαν με τα τρακτέρ τους στους δρόμους. Ενώνουν τις φωνές τους με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ευρώπη για να ζητήσουν ελάφρυνση των πράσινων κοινοτικών κανόνων που οδηγούν σε αυξανόμενα κόστη και φτηνότερες εισαγωγές.

Γερμανία

Στην Γερμανία, αγρότες της Βαυαρίας έκλεισαν με τα τρακτέρ τους πάνω από 20 βασικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο Μόναχο.

Κατηγορούν την κυβέρνηση πως δεν κάνει ό,τι πρέπει για να τους προστατέψει απέναντι στις κοινοτικές οδηγίες που τους έχουν γονατίσει.


Πηγή