Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ WSJ: O Μπάιντεν θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για πώληση μαχητικών...

  WSJ: O Μπάιντεν θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για πώληση μαχητικών σε Ελλάδα και Τουρκία

  Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία αξίας 20 δισ. δολαρίων και ταυτόχρονα την πώληση F-35 στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

  Παράλληλα, αναμένεται να ζητήσει και την έγκριση για μια ξεχωριστή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα, η oποία αναμένεται να είναι μια από τις μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

  Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η πώληση στην Τουρκία, που εξετάζεται από την αμερικάνικη κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη καθώς θα συμπεριλαμβάνει 40 νέα μαχητικά και κιτ για την επισκευή 79 αεροσκαφών του υπάρχοντος στόλου F-16.

  Πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα αναφέρουν ότι η αίτηση για την έγκριση πιθανότατα θα συμπέσει χρονικά με την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα. Οι αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι το εξοπλιστικό πακέτο στην Τουρκία θα περιλαμβάνει επίσης πάνω από 900 πυραύλους αέρος-αέρος.

  Υπενθυμίζεται πως από την ελληνική πλευρά έχουν γίνει ήδη οι πρώτες κινήσεις για την προμήθεια των πρώτων είκοσι F-35 με προαίρεση αγοράς ακόμα 20.

  Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, φαίνεται ότι ο Λευκός Οίκος θέλει να «ανταλλάξει» τα F-16 με την έγκριση της νατοϊκής ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας.

  Την ίδια ώρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η απόφαση για την ταυτόχρονη παράδοση μαχητικών και στις δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, είναι συμπτωματική, ωστόσο πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για σύμπτωση.

  Σημειώνεται ότι δικαίωμα βέτο έχει o πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

  Πηγή:Real.gr