Είναι η στιγμή που τα 13 μέλη του πληρώματος του τουριστικού υπερπολυτελούς σκάφους απομακρύνονται από αυτό και οδηγούνται στο Λιμεναρχείο Σαρωνικού.

Έχουν συλληφθεί ως υπαίτιοι πρόκλησης δασικής πυρκαγιάς και δίνουν καταθέσεις.

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής όταν σύμφωνα με μαρτυρίες από το συγκεκριμένο γιοτ στο οποίο επέβαιναν συνολικά 17 άτομα ανοιχτά της Ύδρας εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα με αποτέλεσμα λίγα δευτερόλεπτα μετά το μοναδικό πευκοδάσος του νησιού να τυλιχθεί στις φλόγες.

Η φωτιά έκαιγε σε δύσβατο σημείο χωρίς δρόμο. Με την συνδρομή εναέριων μέσων τελικά περιορίστηκε. Υπολογίζεται ότι κάηκαν περίπου 300 στρέμματα.

Η μαρτυρία κλειδί

Στελέχη του Λιμενικού με πλωτό σκάφος έσπευσαν στη θαλάσσια περιοχή προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για το πόσα και ποια σκάφη βρισκόντουσαν στο σημείο την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά.

Η μαρτυρία κλειδί ήταν αυτή ενός καπετάνιου παραπλέοντος σκάφους ο οποίος κατέθεσε:

«Άκουσα έναν δυνατό κρότο και στη συνέχεια είδα μια λάμψη από διπλανό όρμο. Εκεί όπου βρισκόταν και η θαλαμηγός. Ήταν το μοναδικό σκάφος που ήταν στο σημείο».

Το τουριστικό σκάφος κατέπλευσε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Μαρίνα της Βουλιαγμένης και αμέσως μετά τον κατάπλου επιλήφθηκε το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι άνδρες του Λιμενικού επιβιβάστηκαν στο σκάφος για να ελέγξουν τα σωστικά μέσα και κυρίως τις φωτοβολίδες που κατά τον νόμο υποχρεούται να έχει κάθε σκάφος στον εξοπλισμό του.

Διερευνήθηκε αν υπήρχε άδεια για τα πυροτεχνήματα, από ποιον αγοράστηκαν και πότε, αν υπήρχε άδεια για τη ρίψη τους.

Στη συνέχεια, το γιοτ κατασχέθηκε και μεταφέρθηκε στην Μαρίνα του Αγίου Κοσμά και 13 άτομα συνελήφθησαν.

«Ο δήμος μας ήδη έχει καταθέσει παράσταση προς υποστήριξη κατηγορίας κατά πάντως υπευθύνου, η ταλαιπωρία που πέρασέ ο δήμος μας η ψυχική οδύνη που υπέστησαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες χθες βράδυ, ο κίνδυνος που υπήρξε για τον φυσικό πλούτο. Από ένα σημείο και μετά αγγίζει τα όρια της γελοιότητας όταν πλέουν στην περιοχή 6 με 7 μποφόρ εντάσεως ‘άνεμοι κάποιοι να ρίχνουν πυροτεχνήματα», δήλωσε ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται από τις αρχές και το ενδεχόμενο να άφησε η θαλαμηγός άτομα μέσω φουσκωτού, στην ακτή και από εκεί να έγινε η εκτόξευση βεγγαλικών.

Μετά την αλλαγή του ποινικού κώδικα για την πρόκληση φωτιάς και πρόκληση οικολογικής καταστροφής χωρίς θάνατο, προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως και 20 έτη, και πρόστιμο έως 200.000 ευρώ καθώς πλέον θεωρείται κακούργημα.

Σήμερα οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Πειραιά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, οι 13 συλληφθέντες αρνούνται τη συμμετοχή τους.


Πηγή