Η Νίκη, το σκελετωμένο Boxer που βρέθηκε στη Ζαχάρω, δεν άντεξε. Έφυγε από τη ζωή αφού την πρόδωσε η καρδιά της, γεμίζοντας θλίψη όσους επιχείρησαν να τη βοηθήσουν τις τελευταίες ημέρες – και όχι μόνο.
Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Κρεστένων Νοιάζομαι αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Τα τελευταία λεπτά γράφουμε σβήνουμε… δεν ξέρουμε πως να το πούμε… έχουμε όλοι παγώσει. Η Νίκη έφυγε. Σταμάτησε η καρδούλα της. Η Νίκη έφυγε. Δεν άντεξε το κορμάκι της. Δεν άντεξε. Οι γιατροί έκαναν ότι μπορούσαν. Το πάλεψαν. Αλλά δυστυχώς την βρήκαμε αργά. Δεν προλάβαμε. Αν το ξέραμε λίγο πιο νωρίς… αν… αν … αν. Δεν ξέρουμε τι άλλο να πούμε. Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι. Η Νίκη μας πέθανε σήμερα το πρωί. Συγγνώμη κοριτσάκι μου που δεν σε βρήκαμε νωρίτερα. Συγγνώμη για το είδος μας. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι αυτά τα μάτια που μας σκλάβωσαν από την πρώτη μέρα δεν θα τα ξαναδούμε».
Στην ίδια ανακοίνωση ο Φιλοζωικός Σύλλογος τονίζει: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους κτηνιάτρους που έδωσαν αγώνα για να την σώσουν. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς για την βοήθειά σας, την αγάπη σας, την υποστήριξή σας όλες αυτές τις μέρες. Η Νίκη μπορεί να μην τα κατάφερε αλλά σίγουρα έζησε τις τελευταίες μέρες της νιώθοντας αγάπη, στοργή. Το ανθρώπινο χάδι».
Το άτυχο σκυλί είχε βρεθεί σε άθλια κατάσταση από δύο τουρίστριες από την Αυστρία. Ακόμα και η αλυσίδα που ήταν δεμένη, ήταν πιο βαριά από τη Νίκη.
Τι προβλέπει ο νόμος για τον βασανιστή
Ο νόμος αποσαφηνίζει τον ορισμό της κακοποίησης του ζώου, αναφέροντας αναλυτικά χαρακτηριστικές περιπτώσεις, προς αποφυγή κάθε αμφιβολίας. Το άρθρο 16 προβλέπει ότι ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή/και θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία και η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη είναι σοβαρές παραβάσεις κακουργηματικού χαρακτήρα και έχουν, εκτός από ποινικές, και μεγάλες διοικητικές ποινές.
Ο βασανισμός του ζώου πλέον θεωρείται κακούργημα (νόμος 4745/2020). Οι απειλούμενες ποινές για τη θανάτωση, συνεπώς, είναι κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ, ενώ παράλληλα, προβλέπεται και διοικητική κύρωση, δηλαδή πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και περιστατικό.
Επίσης, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ο δραστικός περιορισμός της φυσιολογικής κίνησής του, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η μη προβλεπόμενη εργασία για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη, θεωρούνται κακοποίηση και τιμωρούνται, όπως και η εγκατάλειψη, με φυλάκιση από 1 έως 5 έτη και χρηματική ποινή έως 18.000 ευρώ, ενώ, παράλληλα, προβλέπεται και διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ.
Πηγή