Ολοκληρώνεται σήμερα η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά στις αποζημιώσεις των καταναλωτών από τις τράπεζες σε περίπτωση που πέσουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί από τη Βουλή εντός του Ιανουαρίου και θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο.
Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, η εν λόγω ρύθμιση, για τον περιορισμό της ευθύνης του πληρωτή, εφόσον είναι καταναλωτής, είναι απολύτως συμβατή με την Οδηγία 2015/2366/ΕΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 11/01/2023 18:56
Το ΤΧΣ αποχωρεί από τις τράπεζες -Δείτε αναλυτικά τη στρατηγική αποεπένδυσης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 05/01/2023 09:20
Οι τράπεζες και η τιμωρία του Έλληνα καταθέτη
Αποζημίωση για ζημιά άνω των 50 ευρώ, σε περίπτωση απώλειας της κάρτας
Η νέα διάταξη που αφορά στο άρθρο 22 του νομοσχεδίου με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/22/ΕΚ, ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, ρυθμιστικό πλαίσιο για την παλαίωση οίνων και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης», προβλέπει ότι σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας τραπεζικής κάρτας και εφόσον πραγματοποιηθούν συναλλαγές μέχρι το μπλοκάρισμά της από την τράπεζα, θα υπάρχει αποζημίωση για ζημιά άνω των 50 ευρώ.
Δηλαδή, εφόσον κλαπεί η κάρτα κάποιου καταναλωτή και με αυτήν πραγματοποιηθούν αγορές 300 ευρώ, πριν μπλοκαριστεί από την τράπεζα, η τράπεζα θα καλύπτει τα 250 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει γίνει δήλωση απώλειας της κάρτας.
Ανάλογες υποχρεώσεις για τις τράπεζες και στην περίπτωση απάτης μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών
Ανάλογες υποχρεώσεις θα υπάρχουν και στην περίπτωση απάτης μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Εάν υπάρξει υποκλοπή κωδικών του e-banking ενός καταναλωτή ή των στοιχείων της κάρτας του, για ζημιά έως 1.000 ευρώ θα είναι υπεύθυνος ο καταναλωτής, ενώ για τα επιπλέον ποσά θα αναλαμβάνουν το κόστος οι τράπεζες.
Οι ρυθμίσεις εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν τις τράπεζες σε αύξηση των ασφαλιστικών δικλίδων για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών σε επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, εκφράζει τον σκεπτικισμό της για τη διάταξη, αναφέροντας ότι θα οδηγήσει σε περιορισμό των ορίων συναλλαγών και επιβράδυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Πηγή:iefimerida.gr