Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Παγκόσμια Τράπεζα: Κίνδυνος γενικευμένης ύφεσης παγκοσμίως το 2023 – Πιο ευάλωτα τα...

  Παγκόσμια Τράπεζα: Κίνδυνος γενικευμένης ύφεσης παγκοσμίως το 2023 – Πιο ευάλωτα τα μικρά κράτη

  Τα μικρότερα κράτη είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε μια οικονομική συρρίκνωση, προειδοποιεί η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας

  Για κίνδυνο γενικευμένης ύφεσης παγκοσμίως το 2023 προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα.

  Στην εξαμηνιαία έκθεσή της «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές», που αναμένεται να δημοσιευτεί την Τρίτη, ανησυχεί ότι «περαιτέρω δυσμενείς κρίσεις» θα μπορούσαν να ωθήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση το 2023, με τα μικρά κράτη να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

  Ακόμη και χωρίς άλλη κρίση, η παγκόσμια ανάπτυξη φέτος «αναμένεται να επιβραδυνθεί απότομα, αντανακλώντας τη σύγχρονη αυστηροποίηση της πολιτικής με στόχο τον περιορισμό του πολύ υψηλού πληθωρισμού, την επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών και τις συνεχείς αναταράξεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» τονίζεται.

  Απαιτούνται «επείγουσες παγκόσμιες και εθνικές προσπάθειες» για να μετριαστεί ο κίνδυνος μιας τέτοιας ύφεσης καθώς και αύξησης του χρέους στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπου η αύξηση των επενδύσεων αναμένεται να παραμείνει κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων δύο δεκαετιών, σύμφωνα με την τράπεζα.
  «Είναι κρίσιμο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε δημοσιονομική στήριξη επικεντρώνεται σε ευάλωτες ομάδες, ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό τον κρατούν υπό έλεγχο και ότι τα χρηματοοικονομικά συστήματα συνεχίζουν να είναι ανθεκτικά», αναφέρεται.

  Ανάλογες απόψεις έχουν διατυπωθεί από κεντρικούς τραπεζίτες από όλο τον κόσμο, καθώς αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια ώστε να μειώσουν τις πιέσεις στις τιμές, ενώ οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά περιορίζοντας το ενεργειακό κόστος.

  Σημειώνεται ότι η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ξεκίνησε το 2023 με μια προειδοποίηση ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει «μια δύσκολη χρονιά, πιο σκληρή από τη χρονιά που αφήνουμε πίσω μας». Το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βρίσκεται σε ύφεση επειδή οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα επιβραδύνουν ταυτόχρονα, είπε στο αμερικανικό δίκτυο CBS, σε συνέντευξη της 1ης Ιανουαρίου.

  Πηγή:SKAI.GR