Δημοσκόπηση Alco: Το 33% θέλει να δώσει δεύτερη ευκαιρία στον Μητσοτάκη -Αυτοδύναμη κυβέρνηση προτιμά το 41%

  Την πρώτη δημοσκόπηση του 2023 διεξήγαγε η Alco, για λογαριασμό της τηλεόρασης του Alpha.

  Η έρευνα της Alco διενεργήθηκε από τις 9 έως τις 13 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι «έπιασε» και το κλίμα που δημιουργήθηκε με τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και όσα ακολούθησαν.

  Απόψε, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο διευθύνων σύμβουλος της Alco, Κωστής Παναγόπουλος, παρουσίασε το πρώτο μέρος της δημοσκόπησης, ενώ αύριο θα ακολουθήσει και το δεύτερο με την πρόθεση ψήφου και άλλα ποιοτικά στοιχεία.

  Ειδικότερα, στο α’ μέρος της μέτρησης, οι πολίτες έδειξαν πως θα προτιμούσαν μία δεύτερη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Ενδιαφέρον επ’ αυτού έχει και το εύρημα ότι ένα, μικρό έστω, κομμάτι όσων στην έρευνα δηλώνουν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, σε αυτό το ερώτημα τάσσονται υπέρ της δεύτερης ευκαιρίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις δεύτερες κάλπες με ενισχυμένη αναλογική.

  Επιπλέον, όσο οδεύουμε προς στις κάλπες, ενισχύεται το σενάριο κυβέρνησης αυτοδυναμίας έναντι μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

  Πιο αναλυτικά:

  Στο ερώτημα αν θεωρούν ότι το 2023 θα είναι καλύτερο για τις οικογένειες από το 2022, το 47% των πολιτών απάντησε πως θα είναι καλύτερα τα πράγματα ή το ίδιο καλά.

  Για την ακρίβεια ευθύνεται η διεθνής κρίση λέει το 38%, έναντι του 25% που απαντά η κυβέρνηση και 32% που εκτιμά ότι ευθύνονται και τα δύο.

  Στην ερώτηση πώς ήταν η κυβέρνηση σε σχέση με αυτό που περίμεναν οι πολίτες: «Καλύτερη» απάντησε το 12%, «όσο καλή περίμενα» απάντησε το 21%, ενώ «όσο κακή περίμενα» απάντησε το 25% και «χειρότερη» το 31%.

  Στην ερώτηση αν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, το 41% απάντησε πως θα ήταν χειρότερα, ενώ το 27% αναφέρει τα ίδια. Καλύτερα ψήφισε το 23%. Μάλιστα, το ποσοστό που απάντησε θα ήταν χειρότερα τα πράγματα είναι ανεβασμένο κατά 6 μονάδες σε σχέση με τον Νοέμβριο.

  Για το αν πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία διακυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα, το 33% ήταν υπέρ του νυν πρωθυπουργού, το 24% υπέρ Τσίπρα, ενώ το 29% λέει κανένας από τους δύο.

  Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ένα μικρό έστω κομμάτι όσων στην έρευνα δηλώνουν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, σε αυτό το ερώτημα τάσσονται υπέρ της δεύτερης ευκαιρίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη -με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις δεύτερες κάλπες με ενισχυμένη αναλογική.

  Στο δίλημμα κυβερνήσεις αυτοδυναμίας ή συνεργασίας, το 46% απάντησε υπέρ της συνεργασίας, ενώ το 41% (από 37%) τάχθηκε υπέρ της αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές αυξάνονται τα ποσοστά όσων επιθυμούν αυτοδυναμία.

  Πηγή: iefimerida.gr