Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Οι νέες απειλές της Αγκυρας και το μήνυμα Μενέντεζ στον Ερντογάν

    Οι νέες απειλές της Αγκυρας και το μήνυμα Μενέντεζ στον Ερντογάν

    Μητσοτάκης από Γαύδο: Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Παναγιωτόπουλος στον realfm 97,8: Στις τουρκικές προκλήσεις απαντάμε ενισχύοντας την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων.

    Ηχηρό μήνυμα στις νέες απειλές της Τουρκίας και προσωπικά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας, στέλνει εκ νέου ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.

    «Οι συνεχείς απειλές του Ερντογάν κατά της Ελλάδας είναι μια εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά για τον ηγέτη μιας χώρας του ΝΑΤΟ. Αυτοί οι παράλογοι εκφοβισμοί πρέπει να σταματήσουν», αναφέρει.

    Η δήλωση του Μπομπ Μενέντεζ δημοσιεύεται στον λογαριασμό που διατηρεί στα social media υπό την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

    Τα ντοκουμέντα της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα έφερε στο φως ο ΑΝΤ1.

    Όπως συνέβη την Πέμπτη στο Φαρμακονήσι, όταν σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής εισέβαλαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και με επικίνδυνους ελιγμούς προσπάθησαν είτε να παρεμποδίσουν είτε να εμβολίσουν σκάφη του Λιμενικού.

    Στο βίντεο-ντοκουμέντο που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, διακρίνεται τουρκικό σκάφος να περνάει σε απόσταση αναπνοής από την πλώρη ελληνικής ακταιωρού.

    Μητσοτάκης από Γαύδο: Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για τα κυριαρχικά της δικαιώματα

    Ηχηρό μήνυμα έστειλε από το ακριτικό νησί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανήμερα των Θεοφανίων, όπου παρέστη στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων, σε μια επίσκεψη με υψηλό συμβολισμό.

    «Θέλω να επαναλάβω εδώ από τη Γαύδο ότι η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δύναμη ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα είμαστε και μια δύναμη αυτοπεποίθησης. Γνωρίζουμε ότι με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο μπορούμε να λύνουμε τις όποιες διαφορές μας ειρηνικά. Το έχουμε εξάλλου αποδείξει οριοθετώντας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο και με την Ιταλία. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο πρέπει να πορευτούμε προκειμένου να επιλύσουμε και τις όποιες άλλες διαφορές έχουμε με τους γείτονές μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Επεσήμανε ακόμη ότι δυτικά από τη Γαύδο έχουν ξεκινήσει για πρώτη φορά έρευνες για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να αξιοποιήσει.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το στρατιωτικό φυλάκιο της Γαύδου, στο οποίο υπηρετούν οκτώ στρατιώτες, ξεναγήθηκε στους χώρους του φυλακίου και στη μουσειακή έκθεση που βρίσκεται στην είσοδο του Φάρου, συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές για το νέο έτος με τους στρατιώτες.

    Παναγιωτόπουλος στον realfm 97,8: Στις τουρκικές προκλήσεις απαντάμε ενισχύοντας την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων

    Για την τουρκική προκλητικότητα μίλησε στον realfm 97,8 και την εκπομπή των Δημήτρη Μιχαλέλη και Αμαλίας Κάτζου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

    Στο ερώτημα, «πώς απαντούμε εμείς ως Ελλάδα σε αυτό τον εκνευρισμό αλλά και την τουρκική προκλητικότητα» ανέφερε:«Με δυο λόγια απαντούμε, κάνοντας τη δουλειά μας, συνεχίζοντας να κάνουμε τη δουλειά μας. Κι η δουλειά μας είναι αφ’ ενός να ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, δηλαδή την αποτρεπτική ισχύ τους, είτε με μέσα, είτε με ευνοϊκές πρόνοιες για το προσωπικό.

    Είναι γνωστά όλα όσα έχουν γίνει σχετικά με τη μεγάλη αναβάθμιση σε επίπεδο εξοπλισμών, δηλαδή οπλικών συστημάτων, είτε νέων, είτε σε επίπεδο συντήρησης και υποστήριξης παλιών τα τελευταία τρία χρόνια. Θα τα πούμε αυτά κι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές. Έχουμε πολλά κι ενδιαφέροντα να πούμε, μην έχετε καμία αμφιβολία.

    Αλλά και σε κάποιες πρόνοιες που είναι απαραίτητες για το προσωπικό γιατί τα καλύτερα συστήματα χωρίς εκπαιδευμένο και αξιόμαχο προσωπικό δεν είναι τίποτα.

    Έρχεται το Νομοσχέδιό μας μέσα στο μήνα Ιανουάριο προς Ψήφιση στη Βουλή με κάποιες ευνοϊκές διατάξεις κι εκεί εστιάζεται ο ένας άξονας της προσπάθειάς μας: Ενίσχυση, λοιπόν, των Ενόπλων Δυνάμεων συνολικά.

    Ο άλλος άξονας είναι η εντατικοποίηση της διπλωματικής προσπάθειας κι ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της προσπάθειας είναι και η αμυντική διπλωματία, όπου ερχόμαστε πιο κοντά με συμμάχους φίλες χώρες που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις στα θέματα ασφάλειας της περιοχής ως προς την σταθερότητα και την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας.

    Και εκεί υπάρχει, θέλω να πιστεύω, μεγάλο έργο και αποτέλεσμα τα τελευταία τρία χρόνια, είτε μέσω συμφωνιών σε διμερές επίπεδο των στρατηγικών συμφωνιών με χώρες, όπως η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, ασφαλώς και η Αμερική με την Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής που έχουμε τροποποιήσει δυο φορές αυξάνοντας τις δυνατότητες. Είτε λοιπόν σε διμερές επίπεδο με φίλες χώρες, είτε σε πολυμερές επίπεδο, σε επίπεδο οργανισμών όπου διατελούμε μέλη, Ε.Ε., ΝΑΤΟ κλπ.

    Αλλά και κάποια πολυμερή συμμαχικά σχήματα με συνεκπαιδεύσεις, ασκήσεις, τα τριμερή σχήματα με την Αίγυπτο και την Κύπρο, το Ισραήλ και την Κύπρο, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Κύπρο.

    Γενικώς η Ελλάδα έχει εντείνει, θα έλεγα, το αποτύπωμά της σε επίπεδο αμυντικής διπλωματίας αλλά και σε επίπεδο αξιόμαχου και ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Αν αυτό εκνευρίζει την Τουρκία, λυπούμαι αλλά προβλέπω μάλλον ότι ο εκνευρισμός αυτός θα ενταθεί γιατί θα γίνουν κι άλλα και στα δυο αυτά επίπεδα. Αυτό είναι το καθήκον μας και αυτή είναι η δουλειά μας.

    Και να σας πω και κάτι; Άκουσα προχθές τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος έχει βέβαια κι αυτός τη δική του προεκλογική περίοδο και πρέπει να πει αυτά που πρέπει να πει. Στο πλαίσιο αυτής της εκφοράς πολιτικού λόγου, εντάσσεται και η ακραία και επιθετική ρητορική προς την Ελλάδα. Είπε, «μη μας ενοχλείτε και δεν θα σας ενοχλούμε».

    Μα εμείς δεν ενοχλούμε κανέναν. Εμείς έχουμε, να το πω έτσι, κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων ως ο πάροχος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, ως όχι ως ο ταραχοποιός ή ο αναθεωρητής της περιοχής.

    Κι αυτό δεν είναι δική μου άποψη επειδή πρέπει να πω κάτι καθώς πλησιάζουμε κι εμείς στις δικές μας εκλογές. Αυτό είναι η άποψη όλων, και των εταίρων, και των συμμάχων».

    Χαρδαλιάς: Η Σούδα αποτελεί για μας στρατηγική προτεραιότητα – Το μήνυμα του Α/ΓΕΕΘΑ

    Στη Σούδα βρέθηκαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, για την τελετή αγιασμού των υδάτων που πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα στο επιβατικό λιμάνι.

    «Εδώ από τον Ναύσταθμο Σούδας από το “οχυρό Κρήτη”, από το μεγαλύτερο “αεροπλανοφόρο”, της Μεσογείου και ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, εκπέμπουμε μήνυμα αισιοδοξίας, ελπίδας, σιγουριάς και εγρήγορσης», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

    Απαντώντας σε ερώτηση γιατί επέλεξε τη Σούδα, μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία για τα Θεοφάνια ανέφερε: «Η Σούδα αποτελεί για μας στρατηγική προτεραιότητα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Και τις προτεραιότητες τις θέτει η στρατηγική ηγεσία, και η πολιτική ηγεσία είμαστε εκείνοι που στηρίζουμε τις αποφάσεις αυτές».

    Από την πλευρά του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δήλωσε: «Θα ήθελα την σημερινή ημέρα να πω χρόνια πολλά, χρόνια πολλά σε όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, είναι δυνάμεις αποτροπής, δυνάμεις άμυνας, δυνάμεις αξιοπρέπειας της τιμής της πατρίδος. Είναι δυνάμεις οι οποίες εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική ανεξαρτησία και την ελευθερία των Ελλήνων».

    Προκαλεί ο Οκτάι: Η Τουρκία δεν λέει λόγια του αέρα – Όταν λέμε θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά, θα το κάνουμε

    Την ίδια ώρα συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική η Αγκυρα. Τη σκυτάλη των προκλητικών δηλώσεων πήρε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κανάλι στο You Tube, ο Οκτάι εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι πριν λίγες μέρες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφθηκε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

    «Βλέπουμε ποιος έρχεται και συγχαίρει ποιον, σωστά; Χθες, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δέχθηκε συγχαρητήρια από το δήμαρχο της Αθήνας: “Είμαστε δίπλα σου, αδελφέ”. Είναι ξεκάθαρη η ‘αδελφοσύνη’ μεταξύ τους. Πείτε στον αδελφό σας που είναι μαζί σας να πει στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου να μην βγάζει φωτογραφίες με την Αλικαρνασσό από πίσω του. Η Τουρκία δεν επιτρέπει τέτοιες φωτογραφίες και κάνει ό,τι πρέπει. Η Τουρκία δεν λέει λόγια του αέρα, όταν λέει ‘θα έρθουμε ξαφνικά’, αν το πει θα το κάνει. Ειδικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μιλάει στον βρόντο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας.

    Απειλεί ξανά ο Ακάρ: Πυροβόλησαν τους ψαράδες μας – Η Τουρκία δεν θα το αφήσει χωρίς απάντηση

    Μιλώντας σε εκδήλωση στη βόρεια επαρχία Τοκάτ, ο Ακάρ κάλεσε την Ελλάδα να μην απορρίψει την πρόταση για χείρα φιλίας της Άγκυρας και είπε ότι η Τουρκία δεν θα αφήσει αναπάντητη καμία παρενόχληση ή πρόκληση από την Αθήνα.

    «Εργαζόμαστε πραγματικά σκληρά για να τα επιλύσουμε μέσω διαλόγου. Δυστυχώς δεν λάβαμε θετική απάντηση από τη γειτονική Ελλάδα. Όπως δεν ήρθαν, προσπαθούν να μας κατηγορήσουν με κάποιες δικές τους έννοιες. Από την Ελλάδα, που όπλισε τα νησιά και διέλυσε το status quo. Μόλις χθες πυροβόλησαν τους ψαράδες μας» είπε.

    Και συνεχίζοντας στους ίδιους προκλητικούς τόνους είπε: «Προκλητική η Ελλάδα μέρα νύχτα. Κάνουν τα πάντα, τα κάνουν για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Δεν αφήνουμε καμία παρενόχληση που μας γίνεται αναπάντητη. Λέμε ότι πριν πέσει το χιόνι στα βουνά που εμπιστεύεσαι, βάλε το μυαλό σου σωστά και τα πόδια σου στη γη. Τους προειδοποιήσαμε και συνεχίζουμε να τους προειδοποιούμε».

    Και κατέληξε στο παραλήρημά του: «Αφήστε την προκλητική σας στάση. Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα ειρηνικά. Ας μιλήσουμε, λέμε. Δυστυχώς, βλέπουμε ένα πρόβλημα από την άλλη πλευρά ως προς αυτό. Το κάνατε αυτό στην ιστορία, οι συνέπειες είναι γνωστές».

    Πηγή:Real.gr