Με τις Ευρωεκλογές να είναι μόλις μερικές ημέρες μακριά, η άνοδος της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς δείχνει πλέον σίγουρη.

Στην Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν υποσχέθηκε η ίδια και το κόμμα της Εθνική Συσπείρωση να πάρουν σκληρά μέτρα κατά της μετανάστευσης αλλά και να προστατέψουν την Γαλλική οικονομία.

«Της Ευρώπης της αξίζει κάτι καλύτερο από την κυρία Φον ντερ Λάϊεν. Της Γαλλίας της αξίζει κάτι καλύτερο από το ιστορικό ρεκόρ νόμιμης και παράνομης μετανάστευσης», ανέφερε η επικεφαλής της «Εθνικςή Συσπείρωσης».

Οι δημοσκοπήσεις στην Γαλλία δείχνουν πως η «Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν δεν αποκλείεται να πάρει και το 34% των ψήφων.

Από την Ρώμη, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζώρτζια Μελόνι καλεί την Ευρώπη να εμπνευστεί από την Ιταλία και να ψηφίσει δεξιά.

«Αν δεν είμαι μια δημοκρατική ηγέτης, τότε τι είμαι; Αν δεν είμαι δημοκρατική ηγέτης τότε είμαι μια δικτάτορας; Και αν είμαι δικτάτορας, τότε τι; Θα γίνει ένοπλη εξέγερση να με διώξουν; Αυτές είναι παρανοϊκές και ανεύθυνες δηλώσεις», είπε η πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Στην ομιλία της που κράτησε για περισσότερη από μια ώρα, η Μελόνι δεν αναφέρθηκε σε συγχώνευση της συντηρητικής της ομάδας στην Ευρώπη, με μια ακροδεξιά συμμαχία που περιλαμβάνει το κόμμα της Λεπέν.

Στην Ουγγαρία, ο ακροδεξιός εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ρίχτηκε στη μάχη των ευρωεκλογών, δίνοντας έμφαση στους πολέμους σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία. Αν θέλουν να αποφύγουν οι Ούγγροι έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, πρέπει να τον ψηφίσουν, είπε.

«Αυτό που διακυβεύεται εδώ είναι ο πόλεμος. Δεν πρέπει να κοιτάμε ποιος είναι δεξιά και ποιος είναι αριστερά. Δεν πρέπει να κοιτάμε ιδεολογίες… ούτε καν κόμματα. Πρέπει να κοιτάμε την στάση του πρωθυπουργού της χώρας στον πόλεμο», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου πολίτες από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ψηφίσουν για τους 720 βουλευτές που θα είναι στο Ευρωκοινοβούλιο για τα επόμενα πέντε χρόνια και η στροφή προς τα δεξιά πρέπει να θεωρείται δεδομένη, λένε οι αναλυτές.


Πηγή