Ένα μήνυμα ενότητας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έστειλε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, ανοίγοντας τις σημερινές εργασίες της 2ης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τη Διαχείριση των Συνόρων, στην Αθήνα.
«Είμαστε σε μια κατάσταση που απειλούμαστε από έναν επιθετικό πόλεμο από τον Πούτιν», ανέφερε η κ. Γιόχανσον συμπληρώνοντας ότι «ζούμε σε ένα νέο γεωπολιτικό πλαίσιο».
Στο περιβάλλον αυτό, «έχουμε δείξει ότι είμαστε δυνατοί και ενωμένοι. Απαντήσαμε με ενότητα και δύναμη με ένα τρόπο που ξάφνιασε τον Πούτιν, ξάφνιασε ακόμα και εμάς κάποιες φορές». Επίσης, ανέφερε ότι «έχουμε δείξει ότι η μετανάστευση δεν είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να μας διχάζει, αλλά θα έπρεπε να το διαχειριστούμε μαζί και μπορούμε να το κάνουμε όταν εργαζόμαστε μαζί στην ΕΕ και επίσης μαζί με τις συνεργαζόμενες χώρες. Πρέπει να δείξουμε ότι δουλεύουμε μαζί, υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο και είμαστε ενωμένοι».
Σε αυτό το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, συνέχισε η Επίτροπος, «η εστίαση στη διαχείριση των συνόρων είναι πολύ επίκαιρη. Έχουμε δει τη σημασία της προστασίας των εξωτερικών μας συνόρων, αλλά και τη σημασία να έχουμε σύνορα που λειτουργούν καλά για να υποδεχτούμε πρόσφυγες, όπως κάναμε με τους Ουκρανούς».
Σχετικά με τον Πούτιν η κ. Γιόχανσον επεσήμανε ότι «στόχος του είναι να καταστρέψει την Ουκρανία. Θα ήθελε να καταστρέψει το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μας αποδυναμώσει και να μας διχάσει γιατί μας φοβάται. Δεν έχουμε στρατό, ναυτικό ή αεροπορία, αλλά συνεχίζουμε να αποτελούμε μεγάλη απειλή για τον Πούτιν γιατί έχουμε δημοκρατία, ελευθερία, ευημερία». Πρόσθεσε εξάλλου ότι «πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία. Η Ουκρανία πρέπει να νικήσει και ο Πούτιν πρέπει να χάσει. Είναι απολύτως αναγκαίο, έχει επίσης να κάνει με το μέλλον μας».
H κ. Γιόχανσον αναφέρθηκε ακόμη στην προσπάθεια εργαλειοποίησης των μεταναστών από τον Λουκασένκο πριν από ενάμιση χρόνο, «ο οποίος σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μια μεταναστευτική κρίση γιατί θεωρούσε ότι η μετανάστευση θα είναι το αδύναμο σημείο μας. Ήταν το αδύναμο σημείο μας, αλλά έχουμε δείξει ότι μπορούμε να δράσουμε με ενότητα στο μεταναστευτικό».
Επιπλέον, ζήτησε να υπάρξουν ταχύτερες διαδικασίες στα σύνορα για όσους εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Σήμερα πολλοί μετανάστες που έρχονται για οικονομικούς λόγους κάνουν χρήση ή κατάχρηση του συστήματος ασύλου γιατί μπορούν να το κάνουν. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε ταχείες διαδικασίες στα σύνορα για όσους δεν δικαιούνται διεθνή προστασία. Επίσης, πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα λειτουργικό σύστημα Δουβλίνου και να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τον εθελοντικό μηχανισμό αλληλεγγύης».
Η κ. Γιόχανσον ανέφερε τέλος και τη σημασία της ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη ζώνη Σέγνκεν, «ώστε να συνεισφέρουν πλήρως στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αστυνομικών αρχών».
Εξάλλου, σε δελτίο τύπου του ελληνικού υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο υπουργός Νότης Μηταράκης, αναφορικά με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, οργανώθηκε πρόγευμα εργασίας στο περιθώριο της Διάσκεψης. Ο κ. Μηταράκης συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, Γκέρχαρντ Κάρνερ, τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας και υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Ιβάν Ντεμερντζίεφ, την πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Ελλάδα, Σουζάνα Τέρσταλ, και τον υφυπουργό Εσωτερικών της Ρουμανίας, Μαρκότσι Αλεξάντρου.
Σημειώνεται τέλος ότι κατά τη σημερινή έναρξη της Διάσκεψης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή από τους παρευρισκόμενους για τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία και εκφράστηκε η υποστήριξη στην Ουκρανία. «Η μάχη τους είναι η δική μας μάχη», αναφέρθηκε στο μήνυμα που διαβάστηκε εκ μέρους των διοργανωτών.
Πηγή