Με 9 έναντι μιας ψήφου το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου έβαλε μπλόκο στο μόρφωμα Κασιδιάρη.

Έτσι, ο καταδικασμένος για διεύθυνση της εγκληματικής και ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», και το κόμμα του «Έλληνες», δεν θα πάρουν μέρος στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Στο σκεπτικό της απόφασης το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου βλέπει τον Ηλία Κασιδιάρη ως τον αποκλειστικό ηγέτη του κόμματος «Έλληνες» και όχι ως απλό μέλος παρά τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού της Δικαιοσύνης.

Το σκεπτικό της απόφασης του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου

«Καταδεικνύεται ότι η πραγματική ηγεσία του κόμματος «Έλληνες», από της ιδρύσεώς του μέχρι και σήμερα, ουδέποτε έπαυσε να ασκείται, αποκλειστικά και μόνον, από τον ιδρυτή τούτου, Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος τοποθέτησε και ανακάλεσε, κατά βούληση, τους εκάστοτε δήθεν αρχηγούς – προέδρους του, ενώ, δεν έπαυσε να ασκεί, μόνος αυτός, προεκλογική εκστρατεία υπέρ του εν λόγω κόμματος, με επανειλημμένες αναρτήσεις του στο διαδίκτυο, παρότι κρατούμενος».

Ο Κώστας Μποτόπουλος, συνταγματολόγος και πρώην ευρωβουλευτής σχολίασε: «Στηρίζει την κρίση για τον αποκλεισμό του λεγόμενου κόμματος Κασιδιάρη στο γεγονός ότι το πρόσωπο αποτελούσε την πραγματική ηγεσία του κόμματός του και δεν αρκείται στο ότι ήταν απλός υποψήφιος βουλευτής. Το δεύτερο, είναι ότι κάνει πολύ εκτεταμένες σκέψεις 40 σελίδων σχετικά με τη συνταγματικότητα της διάταξης επί της οποίας στηρίζεται ο αποκλεισμός και αποφαίνεται με βάση και την ελληνική και τη διεθνή νομολογία και αυτά που συμβαίνουν σε άλλες χώρες σχετικά με την ελευθερία έκφρασης των κομμάτων, ότι η διάταξη αυτή ήταν συνταγματική».

Το σκεπτικό της Ολομέλειας του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου περιγράφει το κόμμα που ίδρυσε ο Ηλίας Κασιδιάρης ως συνέχεια της εγκληματικής οργάνωσης της “Χρυσή Αυγή”.

Και συνεχίζεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου: «Ο Ηλίας Κασιδιάρης, στην πολιτική του διαδρομή και δράση, ως διευθυντικού στελέχους της ”Χρυσής Αυγής”, ένθερμος υποστηρικτής του εθνικοσοσιαλισμού, ακόμη και ως βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, επεδείκνυε, εξακολουθητικά, βίαιη συμπεριφορά, προσβάλλοντας το δημόσιο αίσθημα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εξέφραζε, δημόσια, την περιφρόνηση και απαξίωσή του στο δημοκρατικό πολίτευμα και τους θεσμούς».

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Σωτηρέλης υπογραμμίζει: «Κατά την άποψή μου δεν υπήρξε σοβαρό ζήτημα συνταγματικότητας. Το Α1 ήρθε και έκρινε με βάση τη νομοθεσία. Έκρινε σωστά και απορώ για τη μειοψηφία. Το κόμμα κασιδιάρη ενέπιπτε και στα δύο και στο θέμα της πραγματικής ηγεσίας και στο θέμα υποψηφιότητας Κασιδιάρη».

Αμέσως μετά την απόφαση ο Ηλίας Κασιδιάρης έστειλε μήνυμα στους ψηφοφόρους του ότι δεν θα στηρίξει κανένα άλλο κομματικό σχήμα.

Η απόφαση που βάζει μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη ήταν η μοναδική απόφαση που δεν ελήφθη ομόφωνα. Ο αρεοπαγίτης Φώτης Μουζάκης είχε αντίθετη άποψη και η διαφωνία του καταγράφηκε και με την ψήφο του.

Αντίθετα, οι δικαστές ομοφώνως επέστρεψαν στο κόμμα «ΕΑΝ» του πρώην αντεισαγγελέα Αναστάσιου Κανελλόπουλου να συμμετάσχει στις εκλογές, καθώς στους υποψηφίους δεν υπήρχαν καταδικασμένοι για βαριά αδικήματα και κυρίως για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ούτε προέκυψε ότι η πραγματική του ηγεσία είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης.


Πηγή