Είναι ο θάνατος ενός νεαρού άντρα που προσπαθούσε να προλάβει το πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά, με το εισιτήριο στα χέρια και η μάχη στον καταπέλτη με δύο μέλη του πληρώματος που τον εμπόδισαν και τον έσπρωξαν στη θάλασσα.

Ντοκουμέντα φρίκης

Οι εικόνες από κάμερες ασφαλείας, τα βίντεο και οι μαρτυρίες επιβατών που παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα τα όσα συνέβαιναν, μαζί με τα νεότερα από την εξέλιξη της έρευνας, κρατούν την ασύλληπτη τραγωδία στην κορυφή της επικαιρότητας.

Κάποιοι στο κατάστρωμα έχουν δει τα πάντα αλλά λίγο αργότερα ακούνε από τα μεγάφωνα την ανακοίνωση του πλοίου για την καθυστέρηση.

«Ενημερώνουμε τους κύριους επιβάτες πως η καθυστέρηση απόπλου του πλοίου οφείλεται σε περιστατικό που έγινε στο λιμάνι του Πειραιά. Το πλοίο δεν έχει καμία ευθύνη για το συμβάν. Ευχαριστούμε για την κατανόηση».

Η απόλυτη απαξίωση για μια ανθρώπινη ζωή που χάθηκε. Η ασυνειδησία και η αδιαφορία των υπευθύνων του πλοίου εξοργίζει. Είναι οι στιγμές που προσπαθούσαν να κουκουλώσουν τα όσα είδαν, έζησαν και ξέρουν ότι έγιναν για να συνεχίσουν κανονικά το ταξίδι για το Ηράκλειο και πιθανότατα να τα είχαν καταφέρει αν δεν υπήρχαν οι εικόνες από όλα όσα είχαν προηγηθεί.

Το χρονικό

Στα ντοκουμέντα φαίνεται πώς ο 36χρονος βρέθηκε στη θάλασσα χωρίς να έχει το παραμικρό περιθώριο να σωθεί. Το σπρώξιμο από μέλος του πληρώματος που τον έστειλε στο κενό, με το πλοίο να μην σταματά και τον καταπέλτη να συνεχίζει να σηκώνεται.

Το πρώτο καρέ στο βίντεο ντοκουμέντο, που βρίσκεται στα χέρια των Αρχών, δείχνει τρία μέλη του πληρώματος και τον αδικοχαμένο 36χρονο που τρέχει να επιβιβαστεί.

Το πλοίο για την ώρα δεν έχει ξεκινήσει και ο καταπέλτης δεν έχει σηκωθεί. Ο νεαρός ανεβαίνει και τότε αναλαμβάνουν δράση δύο από τα μέλη του πληρώματος.

Τον αρπάζουν και τον κατεβάζουν από το πλοίο, αλλά ο 36χρονος προσπαθεί για δεύτερη φορά. Δίνει μάχη για να μπει, την ώρα που το πλοίο ξεκινά και ο καταπέλτης αρχίζει να σηκώνεται. Το παραμικρό λάθος από εδώ και στο εξής μπορεί να φέρει την τραγωδία που δυστυχώς δε θα αποφευχθεί.

Μέλος του πληρώματος σπρώχνει τον 36χρονο και εκείνος πέφτει στη θάλασσα του λιμανιού. Ο καπετάνιος από τη γέφυρα, αν και έχει κάμερες για να βλέπει τα πάντα, φαίνεται ότι δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα του περιστατικού και συνεχίζει κανονικά.

Οι επιβάτες στα καταστρώματα του Blue Horizon παραμένουν σοκαρισμένοι. Οι αυτόπτες μάρτυρες συμφωνούν πως όσο ο 36χρονος ήταν στο νερό πίσω από το πλοίο και κανείς δεν μπήκε στην διαδικασία να τον βοηθήσει.

Τέσσερις συλλήψεις

Ο ύπαρχος που λίγο αργότερα συνελήφθη, υποστηρίζει πως ο 36χρονος δεν έπεσε στη θάλασσα από δικό του σπρώξιμο. Όπως λέει, ο αδικοχαμένος νεαρός γλίστρησε και βρέθηκε στη θάλασσα.

Ακόμα και έτσι όμως να είχε συμβεί, ο ίδιος έπρεπε να δώσει εντολή για κράτει στη μηχανή με στόχο να ξεκινήσει ταχύτατα η επιχείρηση διάσωσης, κάτι που στις εικόνες φαίνεται ξεκάθαρα ότι δε συνέβη.

Ο ίδιος μιλάει στον ασύρματο, ο καταπέλτης ανεβαίνει και το πλοίο απομακρύνεται μπροστά σε γενική κατάπληξη.

Το πλοίο πήρε εντολή να επιστρέψει στο λιμάνι του Πειραιά και ακολούθησαν οι συλλήψεις του καπετάνιου και 3 μελών του πληρώματος. Πρόκειται για τον ύπαρχο, τον λοστρόμο και τον αξιωματικό του καταστρώματος.

Η διοίκηση της Attica Group, μετά τον σάλο που προκλήθηκε, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δηλώνει συγκλονισμένη.

«Η Διοίκηση της Attica Group, συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στο λιμένα Πειραιά, δηλώνει ότι συνεργάζεται με κάθε αρμόδια Αρχή για την πλήρη διαλεύκανση του συμβάντος».

Ο 36χρονος φαίνεται πως είχε εισιτήριο, είχε ανέβει στο πλοίο λίγο νωρίτερα και για άγνωστο λόγο είχε βγει για λίγο και έτρεχε να προλάβει να επιστρέψει.

«Εκφράζω την θλίψη μου για το τραγικό περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος. Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το Λιμεναρχείο Πειραιά για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Τα 4 άτομα που έχουν συλληφθεί κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από κοινού και για παραβίαση άρθρων του Κώδικα Δημόσιου Ναυτικού Δικαίου, με το ντοκουμέντο της φρίκης να ταξιδεύει ακόμα και εκτός συνόρων και το έγκλημα να προκαλεί φρίκη και αποτροπιασμό.


Πηγή