«Μέτρα που έρχονται να επιβάλλουν έναν νέο κεφαλικό φόρο, αντικαθιστώντας τον φόρο, το τέλος επιτηδεύματος που έχουμε από το 2011, διπλασιάζοντας το και τριπλασιάζοντας το», είπε ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καβαθάς.

«Mε τον συγκεκριμένο νόμο δεν χτυπιέται η φοροδιαφυγή, είναι ένας πραγματικά φοροεισπρακτικός νόμος», είπε ο πρόεδρος του εμπορικού επιμελητήριου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Κινητοποιήσεις την Τετάρτη

Την Τετάρτη, ελεύθεροι επαγγελματίες δεκάδων κλάδων θα βγουν στους δρόμους, προχωρώντας σε κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας.

«Oι μισθωτοί εκπίπτουν φόρο που οδηγεί σε αφορολόγητες αποδοχές, αντίθετα οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και μάλιστα πλέον, θα φορολογούνται ανεξαρτήτως αν το εισέπραξαν η όχι», δήλωσε ο πρόεδρος ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβέσος.

Την πεποίθηση τους ότι η νέα φορολόγηση είναι άδικη και οριζόντια δηλώνουν εκπρόσωποι διάφορων κλάδων ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων.

«Είμαστε υπέρ του να μειωθεί η φοροδιαφυγή. Δεν μπορεί, όμως, από την άλλη πλευρά να βλέπουμε ένα οριζόντιο μέτρο, ένα χαράτσι ουσιαστικά», είπε ο αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Νίκος Κουγιουμτζής.

«Η διαβούλευση για το νέο νομοσχέδιο δεν είναι προσχηματική»

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δηλώνει ότι η διαβούλευση για το νέο νομοσχέδιο δεν είναι προσχηματική και είναι ανοιχτή να συζητήσει κάθε παράμετρο του νομοσχεδίου με γνώμονα πάντα την πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Είναι εν εξελίξει μια πολύ σημαντική διαδικασία δημοσίας διαβούλευσης μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, συνολικά για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Σήμερα 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κάτω του κατώτατου μισθού ενός μισθωτού, το οποίο δεν είναι σωστό και προς τους μισθωτούς», δήλωσε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Για άδικο κεφαλικό φόρο, μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Σήμερα η κυβέρνηση ανοίγει τη συζήτηση για τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ φοροδιαφυγή και επιβάλλει έναν άδικο κεφαλικό φόρο στους αδύναμους ελευθέρους επαγγελματίες, ‘’χάδι’’ όμως για τους μεγάλους φοροφυγάδες».

Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα.


Πηγή