Οι αγρότες οργανώνονται, κάνουν συσκέψεις , ενισχύουν τα μπλόκα κι αποκλείουν συμβολικά δρόμους. Κάνουν πορείες σε πόλεις. Πολιορκούν τη διεθνή έκθεση της Agrotica. Δηλώνουν ότι δεν θα υποχωρήσουν.

Σήμερα παρακολούθησαν από τα κινητά τους τηλεφώνα τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Βουλή. Σταγόνα στον ωκεανό τις χαρακτήρισαν και οργισμένοι δήλωσαν ότι δεν τους ικανοποιούν.

Ο Γιάννης Χαρίσης, προέδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων δήλωσε: «Κάτι φιλοδωρήματα πετάξανε δεξιά αριστερά, θεωρώντας ότι θα μας κλείσουν το στόμα».

«Σε μητέρα των μαχών» για τους αγρότες έχει εξελιχθεί η έκθεση της Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

Κ. Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε νέα μέτρα για τους αγρότες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2024 (επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο 2024) ανακοίνωσε ακόμη τέσσερα μέτρα ενίσχυσης των αγροτών, όπως την πρόσθετη έκπτωση 10% στο ηλεκτρικό ρεύμα για τους τέσσερις μήνες αιχμής της αγροτικής δραστηριότητας.

Μείωση 10% αγροτικό ρεύμα από Μάιο έως Σεπτέμβριο, παροχή διευκολύνσεων στους αγρότες από χρέη στους αγροτικούς συνεταιρισμούς (ρύθμιση χρεών ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ) και μείωση του κόστους κατά 30% για εγκατάσταση φωτοβολταικών πάρκων από αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Ενώ για τους αγρότες εκκινεί το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ δίνοντας την δυνατότητα αυξημένης παραγωγής ενέργειας από 10kW σε 50kW.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι δικαιολογημένες οι κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των αγροτών ωστόσο επιτέθηκε στους αγροτοπατερες όπως τους χαρακτήρισε, οι οποίοι διαδίδουν fake news για τις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί που μόνο από τον ΕΛΓΑ φτάνουν στο 1,1 δις €.

«Τα fake news ταξιδεύουν εύκολα από καφενείο σε καφενείο. Από κάθε αγροτοπατέρα σε κάθε πρόθυμο κομματικό γραφείο. Όμως αυτά δεν είναι σωστή ενημέρωση ούτε παραγωγικός συνδικαλισμός. Είναι μπλόκα στην αλήθεια, στη συνεργασία και τις υπεύθυνες λύσεις».

Οργισμένοι οι αγρότες μετά τις εξαγγελίες

Οι αγρότες που διαμαρτύρονται έξω από την Agrotica άκουσαν από τα κινητά τους τηλεφωνά όσα είπε ο πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής . Οι αντιδρασεις ηταν αμεσες γιατι όχι απλα δεν τους καλύπτουν αλλά τους εξοργίζουν.

Ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, από τον αγροτικό σύλλογο Δήμου Πέλλας σχολίασε: «Από αυτά τα λίγα που ακούσαμε, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού δεν μας καλύπτουν, να σκύψει στα προβλήματα που μας έβγαλαν στο δρόμο. Οι δικές τους πολιτικές μας έβγαλαν στο δρόμο».

Αύριο αγρότες από τη Θεσσαλία, που κλιμακώνουν τον αγώνα τους, θα ανέβουν με τα τρακτέρ τους στη Θεσσαλονίκη.

Αμετακίνητοι οι αγρότες

Οι αγρότες πραγματοποίησαν σύσκεψη και αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Το μεσημέρι του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί η έκθεση της Agrotica, όπου πολλοί Θεσσαλοί θα μεταβούν εκεί.

Κλειστή η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανίων βρίσκεται από το απόγευμα της Παρασκευής από τους αγρότες. Οι αγρότες της Χαλκιδικής δεν θα συμμετέχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη και διαχωρίζουν τη θέση τους.

Όπως είπαν, όμως θα κλιμακώσουν τις δράσεις τους από τη Δευτέρα, κλείνοντας ακόμη και ολόκληρα 24ωρα την Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανίων.


Πηγή