Τα τρακτέρ των αγροτών παρελαύνουν στους δρόμους της Αθήνας και φτάνουν στο πιο κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας. Στην πλατεία Συντάγματος. Με πανηγυρικές ιαχές και κορναρίσματα, παρατάσσονται μπροστά στο μνημείο του «Άγνωστου Στρατιώτη».

Η Πλατεία Συντάγματος βουλιάζει από τρακτέρ και αγρότες, που κατέφθασαν στην πρωτεύουσα από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να διαδηλώσουν.

Ανάβουν καπνογόνα, φωνάζουν συνθήματα και δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν πίσω.

Η «απόβαση» στο κέντρο της Αθήνας αποτελεί, όπως λένε, το πιο ισχυρό μήνυμα της αποφασιστικότητάς τους.

Η «πολιορκία» της Αθήνας

Λίγα λεπτά πριν από τις 2 μετά το μεσημέρι, 9 τρακτέρ φτάνουν στην πλατεία Συντάγματος. Είναι τα πρώτα από το μεγάλο κονβόι που διέσχισε όλη την ηπειρωτική χώρα. Σταθμεύουν απέναντι από το κτίριο της Βουλής.

Η Τροχαία έκλεισε σταδιακά τους δρόμους από τους οποίους ο μεγαλύτερος όγκος των τρακτέρ έφτασε μέχρι το κέντρο της Αθήνας. Από την Εθνική οδό και τη Λεωφόρο Αθηνών, μέσω της Αχιλλέως έφτασαν στην πλατεία Καραϊσκάκη, ανέβηκαν την Αγίου Κωνσταντίνου, και έφτασαν στην πλατεία Ομονοίας. Από εκεί, ανεβαίνοντας την Πανεπιστημίου έφτασαν στο Σύνταγμα.

Το μεγάλο ταξίδι της αγροτιάς

Το μεγάλο ταξίδι των αγροτών προς την Αθήνα διήρκεσε περίπου 2 ημέρες. Μετά από διανυκτέρευση στο Κάστρο Βοιωτίας, οι παραγωγοί από τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Μαγνησία και τη Φθιώτιδα, ξεκίνησαν νωρίς το πρωί για την τελική φάση με προορισμό την Αθήνα.

Κινούμενοι στη δεξιά λωρίδα για να μην παρεμποδίζουν την κυκλοφορία και συνοδεία αστυνομικών οχημάτων, οι αγρότες με τα τρακτέρ μπήκαν στην Αττική λίγο μετά τη μία το μεσημέρι.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως οι αγρότες έχουν δίκαιο που διαμαρτύρονται, ωστόσο η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια.

«Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος. Δεν σημαίνει -και θα το ξαναπώ- επειδή οι αγρότες θα γυρίσουν πίσω ότι κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο, θα εκπνεύσουμε με ανακούφιση έναν στεναγμό και μετά θα πάμε παραπέρα. Όχι, υπάρχουν δομικά ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν για πολύ καιρό ακόμα».

Η Δώρα Αυγέρη, εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση παριστάνει ότι ακούει τον αγροτικό κόσμο αλλά τον κοροϊδεύει. Ο πρωθυπουργός παρουσιάζει τα μέτρα που ανακοίνωσε ως αποδοχή των αιτημάτων των αγροτικών κινητοποιήσεων, ενώ στην πραγματικότητα δίνει φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Οι αγρότες, πάντως, παραμένουν ανυποχώρητοι. Απόψε θα διανυκτερεύσουν στην πλατεία Συντάγματος, από όπου θα αποχωρήσουν το μεσημέρι της Τετάρτης.


Πηγή