Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Έλληνας αξιωματούχος σε Sunday Times: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέφουν σπίτι τους»

  Έλληνας αξιωματούχος σε Sunday Times: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέφουν σπίτι τους»

  Έλληνας αξιωματούχος υποστηρίζει πως μια συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα είναι πιο κοντά από ποτέ.

  Μιλώντας στους Sunday Times, ο αξιωματούχος ισχυρίζεται ότι η διαδικασία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αναμένεται να αρχίσει πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους καθώς Ελλάδα και Βρετανικό Μουσείο βρίσκονται στα πρόθυρα μιας συμφωνίας η οποία θα είναι συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές.

  Επιπλέον τόνισε ότι οι «κόκκινες γραμμές» σχετικά με την ιδιοκτησία των αρχαιοτήτων είναι αμετακίνητες και πρότεινε ένα νέο «παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου» στο Μουσείο της Ακρόπολης, ως μία από τις πολλές πιθανές λύσεις. Βρετανικές πηγές ανέφεραν, ωστόσο, ότι η ιδέα του «παραρτήματος δεν έχει συζητηθεί επίσημα.

  Ο αξιωματούχος αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμα εμπόδια, πριν ακόμα ξεκινήσει ο επόμενος γύρος συνομιλιών με επικεφαλής τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

  «Αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους και το πρώτο τμήμα των Γλυπτών θα μεταφερθεί στην Αθήνα την ίδια περίοδο», είπε ο αξιωματούχος.

  «Εργαζόμαστε για μια ευρεία και μακρά πολιτιστική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει ανταλλαγή και εναλλαγή ιστορικών αντικειμένων μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου. Αυτό εννοούμε με τη λύση win-win» είπε ο αξιωματούχος, και πρόσθεσε: «Επιστρέφουν σπίτι».

  Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε: «Λειτουργούμε εντός του νόμου και δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη συλλογή του μουσείου, καθώς αφηγείται την Ιστορία της ανθρωπότητας. Ωστόσο, εξετάζουμε μακροπρόθεσμες συνεργασίες, οι οποίες θα επιτρέψουν να μοιραστούμε μερικά από τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με το κοινό».

  Πηγή:Real.gr