Το καλό κλίμα στην συνάντηση φάνηκε και από το πρώτο σχολείο του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχολάζοντας τα νέα πρόσωπα στις δυο πλευρές.

Ρ. Ερντογάν: Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, πρωθυπουργέ, άρα έχουμε εδώ μια νέα ομάδα.

Κ. Μητσοτάκης: Όπως και εμείς. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και ξεκίνησαν μια καλή επαφή.

Την απουσία Δένδια σχολίασε ο Ταγίπ Ερντογάν

Κατά την παραδοσιακή χειραψία μπροστά στους δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε και την απουσία του Νίκου Δένδια από την συνάντηση και μάλιστα στα ελληνικά. «Χωρίς τον Δένδια;», ρώτησε χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο και ο θερμός χαιρετισμός προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη του Ιμπραΐμ Καλίν, στενού συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν που πρόσφατα τοποθετήθηκε στην ηγεσία των μυστικών τουρκικών υπηρεσιών.

Κ. Μητσοτάκης: Συγχαρητήρια για την νέα σας δουλειά.

Ι. Καλίν: Σας ευχαριστώ. Συγχαρητήρια για την επανεκλογή σας.

«Θετική τροχιά»

Η συνάντηση αν και ήταν προγραμματισμένη να κρατήσει 30 λεπτά, τελικά η δυο ηγέτες συζήτησαν για περισσότερη από μια ώρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συμφωνήσαν να συνεχίσουν τον διάλογο πάνω σε μια θετική ατζέντα και να ενεργοποιηθούν ξανά σε αναβαθμισμένο επίπεδο τα μέτρα οικοδόμησης συνεργασίας.

«Επαναβεβαιώσαμε διάθεση για νέα επανεκκίνηση στην ελληνοτουρκικές σχέσεις για έναν πιο σαφή δίαυλο οδικό χάρτη πως θα κινηθούμε τους επομένους μήνες. Πρόθεση μας να μπορέσουμε να ξανασυναντηθούμε πριν το τέλος του έτους σε επίπεδο Ανώτατου Συμβουλίου συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη με μια θετική ατζέντα. Δεν λύθηκαν δια μαγείας τα σημαντικά προβλήματα. Υποδηλώνει τη διάθεση και των δυο να προσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεων μας μέσα από μια πιο θετική τροχιά», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο.

Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφωνήσαν να αναβαθμίσουν το πλαίσιο των συζητήσεων τόσο για το Ανώτατο Συμβούλιο όσο και για τα σοβαρά θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε επίπεδο υπουργών.

«Ο πολιτικός διάλογος υπό καθοδήγηση των ΥΠ.ΕΞ, στον οποίο θα τεθούν τα σημαντικά, τα βαριά γεωπολιτικά ζητήματα με βασικό αυτό που αναγνωρίζουμε την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε εχθρούς»

Θετικά ήταν τα μηνύματα που έστειλε για την συνάντηση και η τουρκική πλευρά.

«Εμείς δεν έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε εχθρούς. Ο στόχος του Ερντογάν δεν είναι να αυξήσει τους εχθρούς, αλλά τους φίλους. Ο στόχος μας είναι αυτός και μέχρι σήμερα αυτό κάνουμε. Και στη σημερινή μας συνάντηση συζητήσαμε πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε τη φιλία μας. Στη σημερινή συνάντηση ενισχύσαμε τα θεμέλια αυτής της φιλίας», σχολίασε ο πρόεδρος της Τουρκίας.


Πηγή