«Είναι ξεκάθαρος»

«Ο κύριος Ερντογάν είναι σαφέστατος και ξεκάθαρος, όπως και η τουρκική κυβέρνηση. Πρώτον casus belli το ‘95, δεύτερον ‘Mavi Vatan’ (σ.σ. γαλάζια πατρίδα), τρίτον τουρκολυβικό μνημόνιο, έτσι το αντιλαμβάνεται», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο Γιάννης Μάζης, καθηγητής οικονομικής γεωγραφίας και γεωπολιτικής θεωρίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Ο κύριος Ερντογάν δεν μπορεί να ξεπεράσει τον εαυτό του γιατί αν τον ξεπέρναγε, τα τρία προηγούμενα σημεία που ανέφερα, θα τα είχε καταργήσει και θα πήγαινε να συζητήσει με τους Έλληνες ‘καζάν καζάν’, το win – win. Την στιγμή που ισχύουν αυτά τα τρία, το ‘καζάν καζάν’ είναι απολύτως κατανοητό τι θέλει να πει. Αυτές είναι οι θέσεις του», συμπληρώνει.

«Το ‘συζητώ’ έχει πολλά επίπεδα»

Για τις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών αναφέρει:

«Λένε ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί το εξής ότι κοιτάξτε, ακόμη και η Χαμάς συζητά με το Ισραήλ. Ναι, αλλά τι συζητά η Χαμάς με το Ισραήλ. Συζητά πότε θα κάνει εκεχειρία για να πάρει 110 ομήρους πίσω, πότε θα πάψει η εκεχειρία για να συνεχίσει να εξαλείφει τη Χαμάς. Το ‘συζητώ’ έχει πολλά επίπεδα. Συζητούν γραμματείς του ΥΠΕΞ, καμία αντίρρηση, συζητούν μυστικές υπηρεσίες, καμία αντίρρηση. Να συζητούν πρωθυπουργοί είναι συνάντηση κορυφής. Σε μια συνάντηση κορυφής πρέπει να έχεις συγκεκριμένες προτάσεις να δώσεις και να πάρεις. Άλλο συνομιλώ σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων το οποίο πρέπει να γίνεται πάντα».

Ο ίδιος τονίζει πως:

«Αν υποθέσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε, η συνάντηση αυτή κορυφής δε θα επιφέρει ένα αρνητικό αποτέλεσμα και θα χειροτερέψει τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας; Συνεπώς μέχρι να φτάσουμε να προετοιμάσουμε όλες εκείνες τις συνθήκες ούτως ώστε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να μην είναι δυνατό, μέχρι εκείνη την στιγμή συναντήσεις κορυφής δεν κάνουμε».

Σύμφωνα με τον καθηγητή:

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει μια βασική προϋπόθεση, ότι τα παράλογα τετελεσμένα τα οποία προσπαθεί να δημιουργήσει ο κ. Ερντογάν, πρέπει να πάψουν να υπάρχουν στο τραπέζι. Από εκεί και μετά να συζητήσει το οτιδήποτε. Όσο αυτά υπάρχουν, το τι θα πει ο κ. Ερντογάν έχει ελάχιστη σημασία».


Πηγή