Απεγνωσμένοι κάτοικοι και διασώστες στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσεϊράτ προσπαθούν μέσα στη νύχτα, κρατώντας φακούς, να εντοπίσουν κάτω από τα χαλάσματα ίχνη ζωής.

Όσοι κατάφεραν να σωθούν από τους βομβαρδισμούς μεταφέρονται στο νοσοκομείο. Πολλές φορές όμως είναι αργά.

60 άμαχοι Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 280 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σε ολόκληρη τη Γάζα.

Σχέδιο Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός

Την ίδια ώρα στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επιχειρεί να δώσει νέα ώθηση στις τελματωμένες διαπραγματεύσεις. Πήρε την πρωτοβουλία, παρουσιάζοντας σχέδιο για κατάπαυση του πυρός, που αποτελείται από τρία στάδια.

«Η πρώτη φάση θα διαρκέσει έξι εβδομάδες. Θα περιλαμβάνει πλήρη κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας, απελευθέρωση κάποιων ομήρων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων αιχμαλώτων. Υπάρχουν Αμερικανοί όμηροι που θα απελευθερωθούν σε αυτό το στάδιο, τους οποίους θέλουμε πίσω. Επιπλέον κάποιες σοροί ομήρων θα επιστραφούν στις οικογένειές τους.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το σχέδιο έχει προταθεί από το Ισραήλ και διαβιβάστηκε μέσω του Κατάρ στη Χαμάς, τονίζοντας πως αυτή η πρόταση είναι «ευκαιρία» για την ισλαμική οργάνωση, αν πραγματικά θέλει εκεχειρία.

Πιέσεις προς τον Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αρκέστηκε σε μία γραπτή ανακοίνωση, στην οποία επιβεβαιώνει πως έχει έτοιμο ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός. Επανέλαβε όμως πως δε θα σταματήσει ο πόλεμος μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι του, δηλαδή να απελευθερωθούν οι όμηροι και να εξοντωθεί η Χαμάς, η οποία ανακοίνωσε πως βλέπει θετικά την πρωτοβουλία Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα, οι πιέσεις προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό εντείνονται, ύστερα και από τη δημοσιοποίηση ενός νέου ηχητικού μηνύματος από τη Χαμάς.

Σε αυτό, ακούγεται η φωνή της ομήρου Νόα Αργκαμάνι να καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι.

«Σώστε μας. Ο χρόνος τελειώνει».

Η Νόα Αργκαμάνι απήχθη στις 7 Οκτωβρίου από το μουσικό φεστιβάλ σούπερ νόβα. Σε βίντεο που είχε κυκλοφορήσει μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η νεαρή κοπέλα εκλιπαρούσε για τη ζωή της τους ένοπλους της Χαμάς, οι οποίοι την οδήγησαν με τη βία στη Λωρίδα της Γάζας.


Πηγή