Ισραηλινοί πύραυλοι έχουν μόλις χτυπήσει τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ μέσα στη νύχτα.

Τραυματίες είναι ακόμα πεσμένοι κάτω και ζητούν βοήθεια. Τα ασθενοφόρα έχουν έρθει να πάρουν όσους βγαίνουν μέσα από τα ισοπεδωμένα σπίτια. Για τουλάχιστον 13 από αυτούς είναι ήδη αργά.

Ισραηλινοί στρατιώτες σαρώνουν τα βόρεια της Γάζας.

Χτυπούν όπου πιστεύουν πως υπάρχει ίχνος της Χαμάς.

«Βλέπουμε ένα τούνελ της Χαμάς βάθους 15 μέτρων, ακριβώς έξω από ένα σχολείο. Μόλις 15 μέτρα από το σχολείο. Είναι σχολείο που το δώρισε πριν από δέκα χρόνια μια γερμανική οργάνωση», είπε Ισραηλινός στρατιώτης.

Από την άλλη, η Χαμάς ανεβάζει αυτό το βίντεο με εξτρεμιστές της οργάνωσης να χτυπούν θέσεις του ισραηλινού στρατού.

Και εκτοξεύει μπαράζ πυραύλων προς τα Ισραηλινά εδάφη. Πολλοί αναχαιτίζονται από την ισραηλινή αεράμυνα. Ένας από αυτούς όμως φτάνει στο Τελ Αβίβ με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας 22χρονος άντρας.

Την ίδια ώρα, το θρίλερ με τους ομήρους συνεχίζεται. Το Ισραήλ απέσυρε την ομάδα των διαπραγματευτών του από τις συνομιλίες στο Κατάρ αφού… όπως λέει, η Χαμάς δεν απελευθέρωσε όλα τα παιδιά και τις γυναίκες, όπως ήταν η αρχική συμφωνία της παύσης πυρός. Η Χαμάς απαντά…

«Η επίσημη και οριστική θέση της Χαμάς και της αντίστασης είναι πως δεν υπάρξει ανταλλαγή ομήρων εάν δεν υπάρξει τέλος της επιθετικότητας και οριστική κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σαλέχ Αν Αρούρι.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι έτοιμος να ταξιδέψει στην Ντόχα του Κατάρ με σκοπό να πιέσει για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Εύχομαι να καταφέρουμε μια ακόμα φορά να έχουμε μια παύση του πυρός, ώστε να συνεχίσει η ανθρωπιστική δράση και ο διπλωματικός διάλογος που έχει ανασταλεί και να απελευθερωθούν οι όμηροι», υπογράμμισε ο Μακρόν.

Οι πιέσεις και στο εσωτερικό για τον Μπένιαμιν Νετανιάχου είναι τεράστιες. Στο Τελ Αβίβ, οι συγκεντρώσεις για την απελευθέρωση των ομήρων είναι καθημερινές και μαζικές.

«Ήρθα να σας ευχαριστήσω γιατί χωρίς εσάς δεν θα ήμουν εδώ. Τώρα πρέπει να φέρουμε πίσω τον Σάσα και όλους τους υπόλοιπους. Τώρα», δήλωσε πρώην όμηρος της Χαμάς.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η ανησυχία είναι έντονη για την απώλεια αμάχων.

«Σε μια τέτοια μάχη, το επίκεντρο είναι ο άμαχος πληθυσμός. Αν τους οδηγήσεις στην αγκαλιά εχθρού, αντικαθιστάς την τακτική νίκη με στρατηγική ήττα. Το έχω ξεκαθαρίσει επανειλημμένα στην ηγεσία του Ισραήλ πως η προστασία των παλαιστίνιων αμάχων στην Γάζα είναι τόσο ηθική ευθύνη όσο και στρατηγικά σημαντικό», σχολίασε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου… ο οποίος είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο, δίνει την δική του απάντηση.

«Καθορίζουμε ασφαλείς περιοχές στην Γάζα σε συντονισμό με διεθνείς οργανισμούς και τους Αμερικανούς φίλου μας. Καθορίζουμε ασφαλείς περιοχές ώστε ο πληθυσμός να ξέρει πως μπορεί να απομακρυνθεί. Δεν έχουμε καμία επιθυμία να βλάψουμε τον πληθυσμό. Θέλουμε πολύ να βλάψουμε την Χαμάς», σημείωσε ο Νετανιάχου.

Οι Παλαιστινιακές αρχές λένε πως ο αριθμός των νεκρών στην Γάζα από την αρχή του πολέμου ξεπερνά πλέον τις 15 χιλιάδες. 193 σκοτώθηκαν από την λήξη της παύσης του πυρός.


Πηγή