O Στέφανος Καπίνο φιλοξενήθηκε στο YouTube Live του Gazzetta, στο πλαίσιο της καμπάνιας #Noviolence της Novibet, μιλώντας έξω από τα δόντια.

Είναι ένας τερματοφύλακας που έχει παίξει τόσο στον Παναθηναϊκό όσο και στον Ολυμπιακό, με παραστάσεις στο εξωτερικό και πρόσφατο επαναπατρισμό στην Ελλάδα. Ο Στέφανος Καπίνο φιλοξενήθηκε στη συζήτηση που έγινε στο κανάλι του Gazzetta στο YouTube, στο πλαίσιο της καμπάνιας #Noviolence της Novibet. Μίλησε για το φαινόμενο των Social Media, τη βία που δεν υπάρχει μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά σ’ όλη την κοινωνία, καθώς και για την παιδεία.

«Νομίζω τα Social Media έχουν παίξει μεγάλο ρόλο, όχι τόσο στο να ηρεμήσει μια κατάσταση αλλά στο να δυναμιτιστεί. Βλέπουμε κι εμείς ότι σίγουρα μπορούμε να κάνουμε πολλά, αλλά όλοι έχουν βάλει ένα λιθαράκι σ’ αυτό. Ειδικά στη χώρα μας. Και νομίζω ότι καλώς ή κακώς, εμείς οι ποδοσφαιριστές δεν μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά γιατί βλέπεις ότι περνάει ένα μήνυμα του δυναμιτισμού των καταστάσεων ειδικά στις μεγάλες ομάδες κι από παίκτες και από τις διοικήσεις κι από τους ίδιους τους δημοσιογράφους, μην κοροϊδευόμαστε.

Μετά από κάθε τι προσπαθούν να δυναμιτίσουν την κατάσταση και μετά στο τέλος λένε “α, να μην χαθούν άλλες ζωές, γιατί έγινε αυτό γιατί έγινε το άλλο”. Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι, όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι, αλλά όπως είπε κι ο Γιάννης (Φετφατζίδης) δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει κάτι σ’ αυτή τη χώρα ώστε να αλλάξει αυτό το πράγμα, δυστυχώς. Βλέπεις στα Social Media, εγώ είμαι τώρα σε μια ομάδα στον Παναιτωλικό, από τα 100 μηνύματα που θα πάρω τα 95 είναι ακόμα για τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, σου ευχόμαστε αυτό, το άλλο, εκείνο. Νομίζω ότι η βία δεν υπάρχει μόνο στο ποδόσφαιρο, υπάρχει στην κοινωνία αυτή τη στιγμή. Όταν βλέπεις να μαχαιρώνονται παιδιά 14 και 15 ετών στον δρόμο χωρίς λόγο, όλη αυτή η ένταση, το άγχος, δεν ξέρω τι μπορεί να περνάει ο καθένας, προσπαθεί να το βγάλει δυστυχώς με λάθος τρόπο. Πάω 30 χρονών σε δύο μήνες και δεν θυμάμαι ποτέ να έχει λυθεί αυτό το θέμα. Πάντα υπήρχαν θύματα κι ελπίζω να μην ξαναϋπάρξουν, αλλά κι εγώ έχω το ίδιο προαίσθημα ότι δεν έχει τελειώσει αυτή η κατάσταση».

Καπίνο: «Συνηθίζεις τη λεκτική βία»

Στη συνέχεια, είπε: «Τι είναι βία; Λεκτική βία δέχομαι κάθε Σαββατοκύριακο από όταν επέστρεψα στην Ελλάδα. Δηλαδή δεν υπάρχει ματς εντός ή εκτός έδρας που να μην δεχθείς λεκτική βία. Είναι κάτι που τα περισσότερα παιδιά το έχουν συνηθίσει. Σαν τερματοφύλακας είναι κάτι, το οποίο θα πρέπει να ανέχεσαι 90 λεπτά γιατί δεν είσαι και τόσο στη ροή του παιχνιδιού. Οι άλλοι τρέχουν, ξεχνιούνται κάπως. Εσύ είσαι εκεί και απλά ακούς. Οπότε δεν είναι και το πιο ευχάριστο. Αλλά είναι κάτι που έχουμε δυστυχώς μάθει να ζούμε με αυτό».

Τα Social Media δεν είναι πρόβλημα, ο καθένας μπορεί να πει ότι θέλει. Παίζοντας στη Γερμανία, αυτό το μπούλινγκ που δέχονται οι ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα, δεν ξέρω αν υπάρχει και στην Ιταλία που έχει παίξει ο Σωτήρης (Νίνης) και γενικά στις πιο νότιες χώρες, αλλά αυτό το μπούλινγκ που ζει ο ποδοσφαιριστής εδώ, που όταν μπαίνεις στο γήπεδο ειδικά για εμάς που δεν έχουν με ποιον να ασχοληθούν άλλον, είναι τρομερό. Το θέμα είναι πώς μπορούμε να το αλλάξουμε. Δυστυχώς είναι ένα καθημερινό φαινόμενο».

Ο Καπίνο αναφέρθηκε σε αυτό που θεωρεί ο ίδιος πιο σημαντικό για τη διευθέτηση του ζητήματος: «Το πιο σημαντικό είναι η παιδεία. Από μικρά παιδιά να καταλάβουν ότι ο αθλητισμός είναι χαρά, πάμε στο γήπεδο, βλέπουμε παιχνίδι, ευχαριστιόμαστε, υποστηρίζουμε την ομάδα μας. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορείς να αντιδράς τόσο εύκολα σε κάποια πράγματα. Δεν έχεις να κερδίσεις τίποτα από αυτό, δεν έχεις να χάσεις τίποτα από αυτό. Σίγουρα θα στεναχωρηθείς, σίγουρα θα χαρείς, αλλά μέχρι εκεί. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο, φεύγεις με τους φίλους σου μετά, πας να πιεις τις μπύρες, πας να γελάσεις. Αυτό είναι το πιο σημαντικό: Είναι χαρά».

Τέλος, έστειλε το μήνυμά του προς τον κόσμο: «Το ποδόσφαιρο είναι απόλαυση. Να το απολαύσουν. Να στηρίξουν την ομάδα στα καλά και στα κακά και εμείς τους περιμένουμε πίσω στο γήπεδο, γιατί τα γήπεδα είναι άδεια και δεν είναι καθόλου ωραίο να παίζεις ποδόσφαιρο έτσι».

gazzetta.gr

Το άρθρο Καπίνο: «Βία είναι και το μπούλινγκ που ζουν οι αθλητές» εμφανίστηκε πρώτα στο agrinio24.gr.


Πηγή