Το κουβάρι του «Άλλου Ανθρώπου» άρχισε να ξετυλίγεται. Όσο η Αρχή για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος «ξεκλειδώνει» τη διαδρομή του χρήματος τόσο πληθαίνουν οι μαρτυρίες για τα όσα συνέβαιναν στην κοινωνική κουζίνα.

Αγαθοεργίες, έρανοι, δωρεές. Ένα φαινομενικό χάος που όμως έκρυβε τεράστια χρηματικά ποσά. Στο MEGA μίλησε πρώην εθελοντής για δωρεές με ποσά που ζαλίζουν.

«Ήρθε ένας Ελληνοαμερικανός, ο οποίος ο άνθρωπος έκανε μία δωρεά 140.000 € εγώ βρισκόμουν εκεί πέρα , για να μου δίνουνε τρόφιμα έπρεπε να κάνω τον εθελοντή εκεί. Του είπα το πρόβλημα μου, ότι αντιμετωπίζω έξωση και μου λέει μην αγχώνεσαι τα χρήματα που έχουνε μεταφερθεί στον άλλο άνθρωπο είναι καθαρά μου λέει για τους λογαριασμούς απλήρωτων ενοικίων και απλήρωτους λογαριασμούς ΔΕΗ νερό. Μόλις έφυγε ο άνθρωπος και ρώτησα τον κύριο Πολυχρονόπουλο απάντησε ότι δεν υπάρχουν χρήματα και το καλό για εμένα θα είναι να σηκωθώ να φύγω από την κοινωνική κουζίνα».

Πολλές φορές τα κουτιά των εράνων «έκαναν φτερά», θα πουν άνθρωποι που βοηθούσαν στο κοινωνικό έργο.

«Είχανε κουτιά του άλλου ανθρώπου και τα γέμιζαν καθημερινά με λεφτά, αλλά ποτέ δεν δηλωνόντουσαν. Το οποίο κανένας δεν ήξερε το πόσο ποσό ήταν μέσα το κάθε κουτί. Έπαιρνε τα χαρτονομίσματα και τα ψιλά τα έδινε στους εθελοντές».

Δωρεές τροφίμων που έφευγαν για Αυστρία και γεύματα χωρίς κρέας

Ένας άλλος πρώην εθελοντής λέει πως το μεγαλύτερο ποσοστό τροφίμων από τις αποθήκες πωλούνταν στο εξωτερικό και σε πακιστανικά καταστήματα τροφίμων.

«Τα καλά πράγματα πηγαίναν στην Κεραμικού και έφευγαν για ένα Αυστριακό που του έστελνε. Έβλεπα η αποθήκη άδειαζε μέσα σε 2-3 ώρες που ήταν 20τμ και την είχαμε γεμίσει και όταν ρωτούσα μου έλεγαν πως ήρθαν και τα πήραν ωφελούμενη. 100% τα έδινε σε κάποιο πακιστανικό μαγαζί οπότε μπορούσε έτσι να ρευστοποιήσει και τα πράγματα που έρχονταν στην κοινωνική κουζίνα. Δεν λέμε ότι έδινε λίγα έδινε το 90% των πραγμάτων στα μαγαζιά».

Τα γεύματα φτωχά χωρίς κρέας, οι αποθήκες όμως γέμιζαν με τρόφιμα από ευαισθητοποιημένους πολίτες που ήθελαν να βοηθήσουν.

«Πάνω από 100-150 σακουλές με κρέατα, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης τα οποία τα έφερνε ο κόσμος και άφηνε για να μαγειρεύουμε ρύζια μακαρόνια ότι δεν περιείχε κρέας μέσα. (Το κρέας) μένει σε καταψύκτες που έχουνε μέσα στην κοινωνική κουζίνα και το μοιράζονται σιγά σιγά σταδιακά άτομα του οικογενειακού του κύκλου. Αμφιβάλλω αν έχουνε αγοράσει πότε κρέας».

Καταγγελίες ότι ο Πολυχρονόπουλος απομάκρυνε εθελοντές που καταλάβαιναν τις αθέμιτες πρακτικές

Όταν οι εθελοντές έβλεπαν πράγματα περίεργα τότε ή απομακρύνονταν ή δέχονταν απειλές λένε στο MEGA.

«Όταν ήρθα απέναντι σε αυτό το κομμάτι μου είπαν ότι θα μου σπάσουν τα πόδια με απείλησαν και επειδή εγώ έχω παιδιά ο φόβος μου ήταν να μην κάνουν κακό στην δικιά μου οικογένεια».

Ο ίδιος πρώην εθελοντής περιέγραψε πως το κερασάκι στην τούρτα ήταν τα μπουζούκια.

«Θέλανε να πάνε στα μπουζούκια και με στείλανε μένα και έναν συγγενικό του πρόσωπο να τραβήξουμε χρήματα και να κάνω λογαριασμό 7.500€ ήταν πραγματικά το κερασάκι στην τούρτα».

Το πόρισμα παραδόθηκε ήδη στις εισαγγελικές αρχές και αναμένονται εξελίξεις.


Πηγή