Μέσα σε 24 ώρες ο καιρός στην Ελλάδα έδειξε σχεδόν όλα τα πρόσωπα του. Από το βαρύ χειμώνα και το πρώτο χιόνι στα ορεινά της Μακεδονίας μέχρι το καλοκαίρι στην Κρήτη όπου ο υδράργυρος στο Σίσι Λασιθίου στους 35,1 βαθμούς Κελσίου κατέγραψε πανευρωπαϊκό υψηλό ρεκόρ Νοέμβριου.
Πρωτοφανείς οι διαφορές στις καιρικές συνθήκες που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε μια ημέρα.
Τη στιγμή που έπλητταν πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας ισχυρές βροχές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις ,ανεμοστρόβιλοι εκδηλώνονταν στην Ξάνθη και στην Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής , στη νότια Εύβοια επικρατούσαν θυελλώδεις νοτιάδες, στην Κάρυστο εκδηλώθηκε φωτιά ενώ καταγραφόντανε σε 51 μετεωρολογικούς σταθμούς θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου με τη βόρεια Κρήτη να ζει ένα δεύτερο καλοκαίρι.
Ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος εξήγησε: «Θερμές αέριες μάζες επηρέαζαν τα νοτιότερα τμήματα της χώρας μας εκτοξεύοντας τον υδράργυρο, οι βορειότερες επηρεάζονται από ψυχρότερες αέριες μάζες με αποτέλεσμα να φθάσει στους 0 με 1 βαθμούς Κελσίου στα πολύ ορεινά τμήματα κι έτσι εκδηλωθήκαν τα πρώτα χιόνια στις βουνοκορφές της Μακεδονίας και στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στον Όλυμπο».
Ο Κώστας Λαγουβάρδος δήλωσε: «Είδαμε όλα τα μετεωρολογικά φαινόμενα σε μια μικρή χώρα βροχή, χαλάζι, ανεμοστροβίλους, χιόνι, νοτιάδες, μεταφορά αφρικανικής σκόνης, υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλές θερμοκρασίες μέσα σε μια ημέρα. Οι υψηλές θερμοκρασίες συνδέονται με την κλιματική αλλαγή».
Η παρατεταμένη περίοδος υψηλότερων από τα κανονικά επίπεδα θερμοκρασιών πάντως επηρεάζει και τη θερμοκρασία της θάλασσας, ενώ δεν θεωρείται ευνοϊκή για την αγροτική παραγωγή.
Οι εναλλαγές στη θερμοκρασία σε μεταβατική εποχή δεν είναι ανησυχητικές για τους μετεωρολόγους προκαλεί ωστόσο προβληματισμό η ταυτόχρονη εκδήλωση πολλών και διαφορετικών ακραίων καιρικών φαινομένων.
Πηγή