Με κορυφαίο θέμα αυτό της ακρίβειας που μαστίζει τα νοικοκυριά, υποψήφιοι ευρωβουλευτές διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

«Η κυβέρνηση έχει κάνει αυτά που έπρεπε»

«Εχθές ανακοινώθηκε ότι ουσιαστικά υπάρχει μια ανάσχεση, μια αλλαγή κατεύθυνσης στην ακρίβεια. Αρχίζει η καμπύλη και πέφτει», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, Γιώργος Μουρούτης.

«Η κυβέρνηση έχει κάνει αυτά που έπρεπε να έχει κάνει σε τρία επίπεδα. Πρώτον, αύξησε το εισόδημα των εργαζομένων προκειμένου να ανασχέσει τη μεγάλη απώλεια του εισοδήματος, τους μισθούς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μείωσε τους φόρους, αύξησε τις συντάξεις για πρώτη φορά μετά την χρεοκοπία της χώρας. Δεύτερον, έχει πάρει μέτρα για τις πολυεθνικές, μια φιλελεύθερη κυβέρνηση είναι πρώτη φορά που παίρνει τέτοια μέτρα. Η λύση αυτού του προβλήματος είναι η Ευρώπη. Τρίτον, έχει πάρει μέτρα για επιμέρους κοινωνικές ομάδες, όπως για παράδειγμα τα διάφορα ‘καλάθια’. Οι φόροι, μετά από τόσα χρόνια, μειώθηκαν με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Υπάρχει επιλογή να ευνοηθούν συγκεκριμένες ομάδες»

«Στο ζήτημα της ακρίβειας, κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει λύσεις οι οποίες είναι εφικτές, και μάλιστα τώρα το πρόγραμμα αυτό κοστολογήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Με την έκτακτη εισφορά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε τράπεζες, διυλιστήρια, εταιρίες ενέργειας, μιλάμε και για μισό δισ. πλεόνασμα», λέει από την πλευρά της η υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Τσαμπάζη.

«Από την στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση το 2019 ο κ. Μητσοτάκης, υπάρχει συγκεκριμένη επιλογή να ευνοηθούν κάποιες συγκεκριμένες ομάδες είτε επιχειρήσεων είτε κοινωνικές ομάδες και κάποιες συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες οι οποίες θα φτωχοποιηθούν. Αυτό το βλέπουμε σταθερά από το 2019. Επειδή ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για εισαγόμενη ακρίβεια, αυτό πρέπει να σταματήσει».

Η ίδια αναφέρθηκε και στο δυστύχημα των Τεμπών, με το θέμα που ανέδειξε ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος και το MEGA.

«Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον τηλεοπτικό σας σταθμό και τον συνάδελφό σας, Βασίλη Λαμπρόπουλο, για το εξαιρετικό ρεπορτάζ σε ό,τι αφορά τα Τέμπη. Είναι κάτι το οποίο δεν το αναφέρουμε παρά μόνο στα δελτία ειδήσεων. Επιβεβαιώνονται και δικαιώνονται οι γονείς των θυμάτων που από την πρώτη στιγμή φωνάζουν για συγκάλυψη και για μπάζωμα. Λέω για τη σύσκεψη που έλαβε χώρα μερικές ώρες μετά το δυστύχημα. Γεννούνται πολλά ερωτηματικά τώρα για το αν ο πρωθυπουργός ήξερε ή αν έδωσε την εντολή προκειμένου να γίνει αυτή η σύσκεψη η οποία έδωσε τις εντολές και οδήγησε αργότερα στο λεγόμενο μπάζωμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν λίγους μήνες στη Βουλή, με παρόντες συγγενείς των θυμάτων στα θεωρεία, γυρνούσε και τους έλεγε ‘σας κοιτώ στα μάτια, δεν υπήρχε συγκάλυψη’. Θέλω αυτό να το θυμόμαστε διότι οι συγγενείς των θυμάτων λοιδορήθηκαν, στελέχη της ΝΔ μίλησαν για βουβό πένθος. Θέλω σε αυτά τα πρόσωπα τα οποία πενθούν, εγώ προσωπικά να στείλω ένα μήνυμα ως άτομο που έχει βιώσει πρόσφατα ένα πένθος, για διαφορετικό λόγο, ότι δεν υπάρχουν νόρμες και κανόνες στο πένθος».

«Δεν μπορείς να πανηγυρίζεις»

Απαντώντας για το ζήτημα της ακρίβειας, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, λέει:

«Βλέπω την κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις χθεσινές ανακοινώσεις. Αυτό το οποίο συνέβη εχθές, δεν είναι ότι άρχισαν να μειώνονται οι τιμές αλλά είναι μια διαπίστωση ότι οι τιμές θα αυξάνονται με πιο αργό ρυθμό. Άρα, αφαιρείται αγοραστική δύναμη και από τον εργαζόμενο και από τον συνταξιούχο, απλώς εκεί που αφαιρούνταν πιο γρήγορα, τώρα θα αφαιρείται πιο αργά. Ουσιαστικά είναι μια μορφή φορολογίας».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Όταν έχεις το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο μέσα στην ΕΕ, δηλαδή το κατά κεφαλήν εισόδημα σε όρους αγοραστικής ισοδυναμίας σε κατατάσσει λίγο πάνω από τη Βουλγαρία, όταν το 53% των εργαζομένων έχει μεικτό μισθό κάτω από 1.000 ευρώ, δεν μπορείς να βγαίνεις και να πανηγυρίζεις επειδή ξαφνικά η ταχύτητα είναι μικρότερη».

«Το ΠΑΣΟΚ είπε από την πρώτη στιγμή να μειωθεί ο ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, δεν είπε ποτέ για μηδενισμό. Εκείνο που είπαμε είναι ελάτε να δούμε ειδική φορολογία καυσίμων, ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, φορολογία στα υπερκέρδη», συμπληρώνει.


Πηγή