Πέντε ημέρες μετά τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι στις φυλακές της Σιβηρίας, η μητέρα του Λουντμίλα δεν έχει καταφέρει να δει τη σορό του γιου της. Απευθύνεται προσωπικά στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Δεν έχω δει τον γιο μου πέντε ημέρες. Δεν μου έχουν παραδώσει την σορό του. Δεν μου έχουν πει καν που είναι. Σου απευθύνω έκκληση Βλαντίμιρ Πούτιν, επειδή η λύση του προβλήματος είναι μόνο στα δικά σου χέρια. Άσε με επιτέλους να δω τον γιο μου. Απαιτώ να μου δοθεί η σορός του γιου μου Αλεξέι, ώστε να τον κηδέψω όπως του αρμόζει».

Οι τοπικές αρχές στη Σιβηρία ενημέρωσαν την μητέρα του Ναβάλνι πως θα χρειαστούν δυο εβδομάδες για να πάρει τον γιό της, επειδή γίνονται ακόμα εξετάσεις.

Η χήρα του Ναβάλνι, Ιούλια κατηγορεί ανοικτά τον Βλαντίμιρ Πούτιν πως δολοφόνησε τον νούμερο ένα πολιτικό επικριτή του. Καταγγέλλει τις ρωσικές αρχές πως κρύβουν την σορό του, προκειμένου να εξαφανιστούν τα σημάδια μιας ενδεχόμενης δηλητηρίασης του με Νόβιτσοκ.

Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται πως ο πρόεδρος Πούτιν δεν είδε το βίντεο.

«Αυτές είναι απολύτως αβάσιμες, παράλογες κατηγορίες εναντίον του αρχηγού του ρωσικού κράτους. Επειδή όμως η Ιούλια Ναβάλναγια έμεινε χήρα πριν από λίγες μέρες, θα το αφήσω ασχολίαστο», ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου Κρεμλίνου.

Το «Χ» πρώην Twitter, ανέστειλε την σελίδα της Ιούλια Ναβάλναγια, χωρίς να διευκρινίσει τον λόγο ενώ ο αδελφός του Αλεξέι Ναβάλνι, Όλεγκ μπήκε στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους των ρωσικών αρχών.

Η Δύση επιμένει να βλέπει τον Πούτιν πίσω από τον θάνατο του Ναβάλνι.

«Θα βάλετε κι άλλες κυρώσεις στην Ρωσία για τον θάνατο του Ναβάλνι;», ερωτήθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ όπου απάντησε: «έχουμε ήδη βάλει κυρώσεις. Σκεφτόμαστε επιπρόσθετες κυρώσεις, ναι».

Ενώ, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας τόνισε: «Ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι θα συνεχίσει να μας απασχολεί αλλά θα κινήσει και άλλες ανάλογες κυρώσεις».

Και ο Επίτροπος ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε: «Αυτό που συνέβη θυμίζει σε όλους μας τον καταπιεστικό χαρακτήρα του καθεστώτος στη Ρωσική Ομοσπονδία και το πώς ο Πρόεδρος Πούτιν κατέπνιξε ανελέητα κάθε αντιπολίτευση και κατέστειλε κάθε διαφωνία».

Η Ιούλια Ναβάλναγια μίλησε για τον σύζυγο της στην Συνδιάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, τονίζοντας πως θα συνεχίσει το έργο του Αλεξέι Ναβάλνι.


Πηγή