Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία που ξεκίνησε την Τετάρτη και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο πλοίαρχος αλλά και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού Περσεφόνη κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ως υπαίτιοι για την πρόσκληση πυρκαγιάς σε δασική έκταση της Ύδρας το βράδυ της Παρασκευής.

Τα υπόλοιπα 11 μέλη του πληρώματος αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης κάθε μήνα σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής, και εγγύηση 10.000 και 20.000 ευρώ κατά περίπτωση.

«Δεν μπορούν αυτά τα παιδιά να είναι εξιλαστήρια θύματα για τις πυρκαγιές που υπάρχουν στην Ελλάδα και είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες και ποτέ δεν θα έθεταν σε κίνδυνο το σκάφος την ασφάλεια τους και των επιβατών», δήλωσε η θεία μέλους του πληρώματος, Αναστασία Σαλιβέρου.

Για την υπόθεση είχαν συλλεχθεί από τους λιμενικούς όλα τα στοιχεία των σκαφών που βρίσκονταν στην περιοχή καθώς και μαρτυρίες δύο αυτοπτών μαρτύρων, εργαζομένων άλλης θαλαμηγού που άκουσαν 15-20 κρότους που συνοδεύονταν από λάμψεις και αργότερα είδαν καπνό στο νησί και την έναρξη της φωτιάς. στην απολογία του ο καπετάνιος φέρεται να υποστήριξε ότι στη θαλαμηγό ούτε πάρτι γινόταν, ούτε πετάχτηκαν βεγγαλικά.

Η απολογία του καπετάνιου

Ουδεμία χρήση φωτοβολίδων, βεγγαλικών ή πυροτεχνήματα οιασδήποτε μορφής ουδέποτε έγινε από οποιονδήποτε στη θαλαμηγό ή εκτός αυτής. Σε σχετικό έλεγχο βρέθηκαν όλες οι ναυτικές φωτοβολίδες άθικτες. Ο μάρτυρας παραπλέοντος σκάφους αναφέρει ρητά στην κατάθεσή του ότι ουδέποτε μίλησε για εκτόξευση πυροτεχνημάτων από τη θαλαμηγό PERSEFONI I.

Αίσθηση προκαλεί ωστόσο η αποκάλυψη του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο MEGA, ότι δεν κατασχέθηκαν τα κινητά τηλέφωνα των επιβατών που πιθανώς να είχαν καταγράψει την εκτόξευση των βεγγαλικών.

Οι επιχειρηματίες από το Καζακστάν που είχαν μισθώσει την υπερπολυτελή θαλαμηγό δεν προσήχθησαν αλλά ούτε εξετάστηκαν σαν μάρτυρες. Είπαν προφορικά στους ανακριτικούς υπαλλήλους ότι δεν είχαν καμία σχέση με την πυρκαγιά και έφυγαν από τη χώρα σαν μην είχε συμβεί απολύτως τίποτα.


Πηγή