Ο πρώην γενικός γραμματέας του Μεγάρου Μαξίμου κλήθηκε να καταθέσει στον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, καθώς διετέλεσε σε νευραλγική θέση στο Μέγαρο Μαξίμου και το όνομα του βρέθηκε στο επίκεντρο της υπόθεσης.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης πέρασε την πόρτα του Αρείου Πάγου λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι και η κατάθεση του, σύμφωνα με νομικούς και δικαστικούς κύκλους, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, με τον πρώην γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού να δηλώνει από την πλευρά του άγνοια για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης παραιτήθηκε από τη θέση του τον Αύγουστο του 2022, μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, σχεδόν ταυτόχρονα με τον τότε διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Έφοδος στην ΕΥΠ

Προηγήθηκε πριν μερικές ημέρες, η έφοδος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου μαζί με δύο πραγματογνώμονες από τον κατάλογο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός πήγε στην ΕΥΠ με στόχο να ζητήσει τις διατάξεις για την άρση τηλεφωνικού απορρήτου των ετών 2020, 2021 και 2022 προκειμένου να τα αντιπαραβάλει με τα πρόσωπα που τέθηκαν υπό τον κλοιό παρακολούθησης του παράνομου λογισμικού Predator και περιλαμβάνονται στη λίστα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Σε περίπτωση ένας μεγάλος αριθμός από όσους παρακολουθήθηκαν μέσω predator, βρέθηκαν και στο «στόχαστρο» της ΕΥΠ, τότε, δρομολογούνται-σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών και δικαστικών κύκλων- σημαντικές εξελίξεις στην υπόθεση.

Επίσπευση της έρευνας ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Το «κατώφλι» του Αρείου Πάγου πέρασε κι αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Σωκράτη Φάμελλο ζητώντας από την εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεωργία Αδειλίνη, επίσπευση της έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών.

«Θα συνεχίσουμε να ζητάμε απαντήσεις, να ζητάμε απόδοση ευθυνών για ένα μείζον ζήτημα και συνταγματικής παραβίασης και παραβίασης του κράτους δικαίου που έχει εκθέσει τη χώρα στο εξωτερικό και συνδέεται με βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και τη διαφάνεια», δήλωσε ο κ. Φάμελλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την πλευρά της κυβέρνησης τόνισε πως η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης.

«Ο Άρειος Πάγος και η δικαιοσύνη ξέρει καλύτερα. Είναι ανοικτή υπό διερεύνηση υπόθεση. Δεν θα υποδείξουμε σε κάποιό δικαστήριο πως θα κάνει τη δουλειά του», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η έρευνα του του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις παρακολουθήσεις οδεύει προς την ολοκλήρωση της καθώς έχουν εξεταστεί δεκάδες μάρτυρες και έχουν απαντηθεί και αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχαν αποσταλεί σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.


Πηγή