Δεν ήταν μόνο ο κροίσος από το Καζακστάν Daniyar Abulgazin που επέβαινε στη θαλαμηγό, αλλά και τραπεζίτες και άλλοι.

Κι ενώ τα μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού στις απολογίες τους λένε πως δεν έχουν κάποια σχέση με την πυρκαγιά, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα γιατί οι επιβάτες της θαλαμηγού στην Ύδρα αφέθηκαν ελεύθεροι και αναχώρησαν για την πατρίδα τους.

Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονταν ισχυροί ολιγάρχες από το Καζακστάν, που ανήκουν στο περιβάλλον του πρώην προέδρου της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

Ειδικότερα, στους επισκέπτες του σκάφους λέγεται ότι περιλαμβάνονταν επτά Καζάκοι και ανάμεσά τους φαίνεται πως ήταν και ο Daniyar Abulgazin, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του Καζακστάν. Σύμφωνα με το Public Eye, ο 55χρονος είναι ο «υπολοχαγός» του Timur Kulibayev και ξεκίνησε την καριέρα του ως φοιτητής της Ανώτατης Σχολής Felix Derzhinsky της KGB της ΕΣΣΔ στη Μόσχα αποφοιτώντας το 1991.

Η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε την ίδια χρονιά, γεγονός που άφησε τον νεαρό Daniyar για λίγο καιρό άνεργο. Ο Abulgazin από την αρχή όμως ξεχώρισε και εξελίχθηκε στα οικονομικά και στους επιχειρηματικούς κύκλους. Το ανώτατο αξίωμα στην κρατική ιεραρχία ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αλλά ο ίδιος προτίμησε να κρατήσει αποστάσεις από το κράτος, συνειδητοποιώντας ότι υπάρχει πολύ περισσότερο χρήμα και δύναμη στις εταιρικές ημικρατικές επιχειρήσεις.

Ο Timur Kulibayev πιθανώς γνώρισε τον Daniyar Abulgazin στην κρατική εταιρεία Kazakh Oil το 2002 και από τότε είναι… αχώριστοι. Ο Daniyar Abulgazin του οποίου η προσωπική περιουσία εκτιμάται σε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια, προσέφερε στον γαμπρό του προέδρου Timur Kulibayev την αφοσίωση και εμπειρία που χρειαζόταν.

Την τριάδα των πανίσχυρων ολιγαρχών συμπληρώνει μία οικογενειακή σχέση. Ο Dias Suleimenov, γαμπρός του Daniyar Abulgazin εντάχθηκε γρήγορα στη φιλόδοξη τριάδα.

Όπως γράφει το kiar.center, δυστυχώς για την εταιρεία, η αλληλογραφία μεταξύ του Daniyar Abulgazin και του Dias Suleimenov σχετικά με πετρελαϊκές υποθέσεις διέρρευσε στο διαδίκτυο και έμεινε γνωστή ως «Kazaworld leaks».

Ο Timur Kulibayev διορίστηκε ως επικεφαλής του Εθνικού Ταμείου Πλούτου και τον ακολούθησε ο Daniyar Abulgazin. Ο Abulgazin ήταν ο επικεφαλής διαχειριστής του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του KazMunayGas, του κρατικού γίγαντα του Καζακστάν. Ο Timur Kulibayev και ο Daniyar Abulgazin ενεργούσαν προς το συμφέρον της εταιρείας Vitol διατηρώντας παράλληλα τις δικές τους εταιρικές θέσεις.

Σε δημοσίευμα του Organize Crime and Corruption Project – OCCRP, αναφέρεται ότι στο σκάφος επέβαιναν ακόμα και ο γιος του Abulgazin και η σύζυγός του, Aidan Suleimenova, η οποία είναι επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες φιλανθρωπικές οργανώσεις του Καζακστάν.

Άλλοι προσκεκλημένοι φέρεται να ήταν η Umut Shayakhmetova, η διευθύνουσα σύμβουλος του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος του Καζακστάν, της Halyk Bank και ο σύζυγός της, Beimbet Shayakhmetov, πρώην κορυφαίο στέλεχος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου, KMG International NV, καθώς και η κόρη τους.

Τόσο ο Abulgazin όσο και η Shayakmetova έχουν στενούς δεσμούς με τον Timur Kulibayev, επιχειρηματία και γαμπρό του πρώην προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος κυβέρνησε το Καζακστάν για 30 χρόνια πριν παραιτηθεί το 2019.

Σε ό,τι αφορά το πλήρωμα του σκάφους λέει πως την ώρα της πυρκαγιάς οι υψηλοί επιβάτες έβλεπαν μπάλα και πως στο σκάφος δεν γινόταν καμία γιορτή, αντίθετα οι επιβάτες είχαν δειπνήσει στην Ύδρα νωρίτερα. Μάλιστα οι αρχικές πληροφορίες πως επέδειξαν εισιτήρια καταρρίπτονται, καθώς αναχώρησαν με ιδιωτικό αεροσκάφος.


Πηγή