Γαλακτομπούρεκο

 

Υλικά:

1/2 κιλό φύλλο κρούστας

Για την κρέμα:

1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι

1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

700 ml φρέσκο πλήρες γάλα

300 ml κρέμα γάλακτος

4 αβγά

3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο

2 βανίλιες

ξύσμα από ένα λεμόνι

250 γρ φρέσκο βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων.

Για το σιρόπι:

700 γρ. ζάχαρη

400 γρ. νερό

φλούδα ενός λεμονιού

1 κουταλιά χυμό λεμονιού

Τρόπος Παρασκευής

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα. Βράζουμε για 10 λεπτά το σιρόπι μας (από την ώρα που αρχίσει ο βρασμός τα 10 λεπτά) και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά αφήνοντας το σιρόπι μας να κρυώσει. Παίρνουμε το ταψί μας και το βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο κουζίνας του και τα πλαϊνά του. Αρχίζουμε να στρώνουμε 5 φύλλα στο ταψί μας, (Νο 35) τα οποία τα βουτυρώνουμε πολύ καλά και στα πλάγια των φύλλων. Ξεκινάμε τώρα να φτιάξουμε την κρέμα μας. Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα από το λεμόνι και ανοίγοντας το μάτι της κουζίνας στο χαμηλό τα ανακατεύουμε καλά.

Παίρνουμε τα αβγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ να γίνουν καλή μαρέγκα. Σε ένα μπολ χωριστά χτυπάμε τους κρόκους με σύρμα. Ενώνουμε με απαλές κινήσεις την μαρέγκα με τους κρόκους μέσα στο μπολ (απαλά να μην μας κόψει η μαρέγκα). Αδειάζουμε το μείγμα από το μπολ στην κατσαρόλα σιγά σιγά ανακατεύοντας το με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο ανακατεύοντας συνέχεια κυκλικά και προς το κέντρο τις κατσαρόλας μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να αρχίζει να πήζει η κρέμα μας να γίνει παχύρρευστη, αφράτη και αποσύρουμε από την φωτιά την κατσαρόλα μας. Παίρνουμε την κρέμα μας και την αδειάζουμε στο ταψί μας που έχουμε στρώσει τα πρώτα φύλλα μας. Στρώνουμε την κρέμα. Απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα ένα ένα πολύ καλά βουτυρωμένα. Μαζεύουμε όλα τα πλαϊνά των πάνω φύλλων και τα διπλώνουμε από κάτω, στον πάτο. Χωρίζουμε χαράζοντας επιφανειακά το φύλλο σε κομμάτια το γαλακτομπούρεκο. Περιχύνουμε με μπόλικο βούτυρο την επιφάνεια και μετά ραντίζουμε επίσης με λίγο νερό. Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών 1 ώρα να ροδίσει καλά. Μόλις βγει το γλυκό μας από το φούρνο και είναι καυτό παίρνουμε το σιρόπι μας που έχει κρυώσει και με ένα κουτάλι της σούπας αρχίζουμε να το ρίχνουμε σιγά σιγά επάνω στα φύλλα. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το γλυκό μας και φυσικά να πιει και το σιρόπι.

Καλή επιτυχία Και καλές απόκριες!!