Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Μετάλλαξη «Κράκεν»: Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί – «Είναι επικίνδυνο στέλεχος, κινδυνεύουν όλοι»...

    Μετάλλαξη «Κράκεν»: Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί – «Είναι επικίνδυνο στέλεχος, κινδυνεύουν όλοι» – Ποια τα συμπτώματα

    «Καμπανάκι» από τους επιστήμονες λόγω της έξαρσης της γρίπης, του κορωνοϊού και των αναπνευστικών ιών.

    Ισχυρή σύσταση για την τήρηση όλων των μέτρων αυτοπροστασίας και ειδικά της χρήσης μάσκας κάνουν οι επιστήμονες εξαιτίας της έξαρσης τόσο της γρίπης, όσο και του κορωνοϊού, αλλά και άλλων ιώσεων αυτήν την περίοδο.

    Τα στοιχεία δείχνουν πως το εκρηκτικό κοκτέιλ γρίπης, κορωνοϊού και αναπνευστικών ιών για το οποίο έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και μήνες οι ειδικοί βαίνει προς κορύφωση, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 500.000 κρούσματα γρίπης εβδομαδιαίως.

    Παράλληλα, στη χώρα μας βρίσκεται πλέον το νέο υπερμεταδοτικό στέλεχος Κράκεν (XBB.1.5) του κορωνοϊού, το οποίο αποτελεί υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον.

    Όπως ανακοίνωσε στην επιδημιολογική έκθεση της Πέμπτης ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), η υποπαραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα. Μάλιστα, τα 3 από αυτά προέκυψαν με αναδρομικό έλεγχο των δειγμάτων της υποπαραλλαγής XBB την προηγούμενη εβδομάδα.

    Από τα συνολικά 6 κρούσματα της Κράκεν, τα 4 εντοπίστηκαν στον βόρειο τομέα Αθηνών και τα 2 στον δυτικό τομέα Αθηνών.

    Για τη νέα υποπαραλλαγή Όμικρον XBB.1.5 «Κράκεν», αρκετοί επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς είναι τόσο μεταδοτική που όλοι κινδυνεύουν να κολλήσουν, ακόμα κι αν ήδη έχουν μολυνθεί και είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

    Παράλληλα, τον προβληματισμό του εξέφρασε ο γιατρός- ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, για την ανίχνευση των πρώτων έξι κρουσμάτων στην Ελλάδα.

    Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παυλάκης χαρακτήρισε τη μετάλλαξη ως ένα πολύ επικίνδυνο στέλεχος, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά που «έχουν καταστρέψει τα μονοκλωνικά αντισώματα».

    «Μας ανησυχεί η μετάλλαξη, είναι ένα πολύ επικίνδυνο στέλεχος, επικρατεί σε ένα πεδίο γεμάτο με άγρια στελέχη, είναι ένα από τα 4 – 5 στελέχη που έχουν καταστρέψει τα μονοκλωνικά αντισώματα στα οποία βασίζονταν οι ανοσοκατεσταλμένοι οι άνθρωποι που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις» επισήμανε.

    «Οι άνθρωποι που βασιζόντουσαν στα μονοκλωνικά για πολύ σημαντική προστασία δεν μπορούν να βασιστούν σε αυτά πια» δήλωσε ο κ. Παυλάκης και υπογράμμισε: «Και με δυο, και με πέντε εμβόλια, μπορεί να μολύνει ξανά τους πάντες, κανείς δεν είναι έξω από κίνδυνο».

    «Δεν είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας, έχουμε ακόμα δύο χρόνια»

    Σε ερώτηση για αν μπορεί να έχει δημιουργήσει αυτό το στέλεχος ένα πιο επικίνδυνο, απάντησε ότι μπορεί να έχει συμβεί ήδη και μπορεί να χρειαστεί καιρός να το βρούμε. «Δεν είμαστε καθόλου κοντά στο τέλος της πανδημίας» τόνισε.

    Σύμφωνα με τον γιατρό, «με το άνοιγμα της Κίνας “αγοράσαμε” ακόμα δυο χρόνια πανδημίας. Θα έχουμε 1 δισεκ. μολύνσεις στην Κίνα. Σε λίγες μέρες θα γνωμοδοτήσει και ο ΠΟΥ. Ακόμα κι αν πούνε ότι τέλειωσε η πανδημία, στην Κίνα θα γίνει ο χαμός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Έχουμε 3 με 4 επιδημικά κύματα με καινούριους ιούς κάθε χρόνο που δεν δείχνουν διάθεση να σταματήσουν. Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ πρόωρο να κηρύξουμε το τέλος της πανδημίας» σημείωσε ο γιατρός. Όπως εξήγησε, θα πορευτούμε με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, καθώς κάνουν δουλειά, άλλα δυστυχώς θα περιμένουμε πολλοί άνθρωποι να νοσήσουν.

    «Πολύ μεταδοτική με ήπια συμπτώματα»

    Αντίστοιχα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Mega, σχολίασε για την υποπαραλλαγή: «Είναι πολύ μεταδοτική συγκριτικά με τις άλλες υποπαραλλαγές, γιατί ανήκει στην ομάδα Όμικρον. Το καλό είναι πως τα συμπτώματά της είναι απλά, όπως ενός κρυολογήματος…το σημαντικό είναι πως δεν κάνει πνευμονίες», ενώ, ερωτώμενη για τα φάρμακα με τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό, επισήμανε ότι δεν πρέπει να παίρνουμε αντιβιοτικά, εκτός από τους άνω των 60 ετών που έχουν υποκείμενα νοσήματα και μπορούν να πάρουν το αντιϊκό.

    «Η μετάλλαξη Κράκεν θα κυριαρχήσει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου»

    Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έκανε την εκτίμησή του για τον χρόνο που θα μεσολαβήσει μέχρι να επικρατήσει στη χώρα μας, ενώ τόνισε ότι, για να αποφευχθούν τα χειρότερα, θα χρειαστεί να κριθεί ξανά υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

    Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Κράκεν, ο καθηγητής δήλωσε ότι «είναι μεταδοτικότερη κατά 20% και παρουσιάζει διαφυγή από την ανοσία, κάτι που σημαίνει ότι μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού είναι διαθέσιμο και ευάλωτο. Γι’ αυτό υπογραμμίζω πόσο σημαντικό είναι να επανέλθουν οι μάσκες στα σχολεία, στα πανεπιστήμια αλλά και γενικότερα στους κλειστούς χώρους. Πρέπει να λειτουργήσουμε και πάλι με όρους προφύλαξης», ανέφερε, μιλώντας στο Grtimes.

    Τα συμπτώματα

    Όπως σημειώνουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, η αυξημένη μεταδοτικότητα δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές.

    Προς το παρόν, τα συμπτώματα της λοίμωξης φαίνεται να είναι αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές του Όμικρον.

    ECDC: Χαμηλό το επίπεδο κινδύνου για τον γενικό πληθυσμό 

    Η σύντομη έκθεση αξιολόγησης απειλών που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αξιολογεί το συνολικό επίπεδο κινδύνου για την ΕΕ/ΕΟΧ που σχετίζεται με την εξάπλωση της υποπαραλλαγής της Όμικρον XBB.1.5 (Κράκεν) ως χαμηλό για τον γενικό πληθυσμό.

    Ο κίνδυνος είναι μέτριος έως υψηλός για τα ευάλωτα άτομα όπως οι ηλικιωμένοι και τα μη εμβολιασμένα και ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ανάλογα με την ανοσία τους έναντι του SARS-CoV-2. Υπάρχουν αρκετά κενά γνώσης σχετικά με την XBB.1.5 και αυτή η αξιολόγηση μπορεί να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

    Το ECDC προτείνει τις ακόλουθες επιλογές ως απάντηση στις αρχές δημόσιας υγείας στην ΕΕ/ΕΟΧ:

    *Διατήρηση ή βελτίωση των κατάλληλων επιπέδων τεστ και αλληλουχίας του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τους στόχους και με βάση την καθοδήγηση του ECDC/ ΠΟΥ καθώς και έγκαιρη κοινή χρήση δεδομένων.

    *Κατάλληλη ενημέρωση για τον κίνδυνο που απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και στο κοινό, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τις επιλογές θεραπείας.

    *Βελτίωση την έγκαιρης πρόσληψης των εμβολίων κατά της COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των πρωτογενών δόσεων και των αναμνηστικών δόσεων σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες.

    *Αξιολόγηση των χρονικά περιορισμένων και μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπως η παραμονή στο σπίτι όταν κάποιος είναι άρρωστος, η τηλεργασία, η κατάλληλη χρήση μασκών προσώπου και ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων.

    Πηγή:Real.gr