Κρίσιμες φαίνεται πως θα είναι οι επόμενες ώρες για την Μέση Ανατολή καθώς τα πάντα κρέμονται από μια κλώστη.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τη δεύτερη συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου. Με την ολοκλήρωσή του υπάρχουν πληροφορίες για χτύπημα του Ισραήλ που επίκειται σε βάρος του Ιράν, ίσως και τις επόμενες ώρες.

Σε λιγότερο από 45 λεπτά αναμένεται να υπάρξει μία έκτακτη συνέντευξη Τύπου από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού αναφορικά με τις αποφάσεις που έχουν παρθεί από το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ.

Οι αποφάσεις του Πολεμικού Συμβουλίου

Το σημερινό Πολεμικό Συμβούλιο στο Τελ Αβίβ κράτησε λιγότερο από 3 ώρες κι όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει “άμεση απάντηση” στο Ιράν από το Ισραήλ με ένα στοχευμένο χτύπημα – «επώδυνο» όπως το χαρακτηρίζουν οι πληροφορίες – όχι όμως ικανό να προκαλέσει κάποιο περιφερειακό πόλεμο.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας των στιγμών είναι ότι ο Νετανιάχου ενημέρωσε και την αντιπολίτευση για τις επόμενες κινήσεις.

Τα σενάρια για το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν

Με την ένταση στην Μέση Αναταλή ολοένα κα περισσότερο να αυξάνεται τα πιθανά σενάρια που έχουν διαμορφωθεί για το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν είναι:

-Στα σημεία εκτόξευσης πυραυλών/drones, εξετάζεται επίσης κι ένα χτύπημα στην αεράμυνα του Ιράν ακόμη και με μαχητικά F-35.

-Το εφιαλτικό σενάριο είναι να υπάρξει χτύπημα σε κομβικές εγκαταστάσεις, ακόμη και πυρηνικών εργοστασίων.

Διπλωματικός «πυρετός» για να αποφευχθεί γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η διπλωματική προσπάθεια να συγκρατηθούν τα δύο μέρη με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν να ζητά σήμερα εκ νέου αυτοσυγκράτηση και από τις δυο πλευρές, τον Υπουργό Εξωτερικών τα Μεγάλης Βρετάνιας να ζητάει μεγάλη προσοχή για τα επόμενα βήματα και τις ΗΠΑ να προτάσσουν προς το Ισραήλ το αφήγημα ότι είναι ήδη νικητής.

Οι ΗΠΑ από την πρώτη στιγμή αυτής της κρίσης προσπαθούν να συγκρατήσουν την αντίδραση του Ισραήλ. Μάλιστα, πριν από λίγο η αμερικανική πλευρά ενημερώθηκε για τις προθέσεις του Ισραήλ να μην υποχωρήσει και να χτυπήσει αλλά οι πληροφορίες λένε ότι το Ισραήλ θα προσπαθήσει κάπως να εξασφαλίσει την ανοχή τουλάχιστον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Νωρίτερα ο Άντονι Μπλίνκεν υποδέχθηκε τον Ιρακινό ομόλογό του αποκαλύπτοντας ότι αυτός ο διπλωματικός μαραθώνιος δεν έχει σταματήσει τις τελευταίες 36 ώρες, χαρακτηρίζοντας παράλληλα, τα επόμενα 24ωρα και μέρες ως κρίσιμα.

Η αντίδραση της Τεχεράνης στο σενάριο αντιποίνων από το Ισραήλ

Η πρώτη αντίδραση από το Ιράν ήρθε όταν ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μιλώντας σε Βρετανούς αξιωματούχους είπε ότι αν το σενάριο απάντησης του Ισραήλ έχει βάση τότε η Τεχεράνη θα απαντήσει πολλαπλασιαστικά.


Πηγή